Riksmekler Mats Ruland er på plass i Stockholm, der partene i SAS-streiken møtes. Meklerne håper partene stiller løsningsorienterte, sa han til et samlet pressekorps kort tid før møtet.
– Partene har signalisert at de ønsker å snakke sammen, så får vi se om det er mulig med en løsning, det vet vi ikke ennå, sa Ruland.
Riksmekleren vil ikke kommentere om det er konkrete forslag på bordet, men var klar på at dette er en stor arbeidskonflikt som må løses så fort som mulig.
– Den berører tredjepart, det er mange som ikke får reist, og mange som er strandet. Jeg oppfatter at partene er innstilt på å komme hit og jobbe seriøst for å få til en løsning, så jeg håper vi skal lykkes, sa han.
Les også: 158 innstilte SAS-flygninger onsdag – 71 torsdag
Ruland sier han er optimistisk.
– Det må du være i denne jobben.
– Da tar dette ti minutter
– Vi er løsningsorientert som alltid, men vi har allerede strukket oss ekstremt langt, sa Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, til NRK onsdag morgen.
Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene, forventer at SAS-ledelsen har noe helt nytt å komme med til forhandlingsbordet:
– SAS har invitert oss. De har ikke invitert oss for å fortelle oss det samme som sist. Hvis de gjør det, så tar dette møtet ti minutter.
Les også: Kan nærme seg løsning, men flyene vil trenge tid
– Men vi får bare vente og se hva som blir presentert. De har ikke indikert noe på forhånd, sier Skogvang til det oppmøtte pressekorpset.
Etter en knapp halvtime hadde ingen av partene forlatt Näringslivets Hus i Stockholm.
SAS-pilotene har streiket siden mandag 4. juli, etter at det ble brudd i forhandlingene. Rundt 900 piloter i Norge, Danmark og Sverige er i streik. Så langt i dag har 158 flygninger til og fra Norge blitt kansellert.
– Jeg forventer at SAS-ledelsen har en reell vilje til å forhandle og en vilje til å respektere inngåtte avtaler. Det gjelder både tariffavtaler og gjeninntredelsesrett for våre ansatte, sier Klokset til VG.
SAS: Ønsker ro rundt prosessen
SAS' norske pressekontakt Tonje Sund skriver i en SMS til NTB at de ønsker maksimalt med ro rundt prosessen, og at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere nå.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier han blir overrasket om partene ikke kommer fram til en avtale når de nå igjen møtes til forhandlinger.
– Partene har vært veldig langt fra hverandre, men på lørdagen var de nærmere og nå er begge parter klare for å gjøre en skikkelig innsats. Jeg håper at det kommer en avklaring innen helgen, men da må partene gjøre en avtale som begge kan leve med, sier Elnæs til Nettavisen. Han er flyanalytiker i Winair AS og følger bransjen tett.
Han er optimistisk, med tanke på ferielystne nordmenn:
– Jeg tror at en avtale kan være på plass før lørdag. Partene trenger tiden de må ha for å renskrive avtaleteksten. Avhengig av utviklingen i forhandlingene kan man planlegge for drift, men man må regne med at selskapet vil trenge noen dager før de er tilbake til normalen. Da trenger de en tre-fem dager før flyene er tilbake i normal drift. De flyene som er i Oslo, Stockholm og København kan komme i gang ganske raskt, hvis man antar at mekanikerne gjør det de kan innenfor de rammene de har nå, sier flyanalytikeren til Nettavisen.