WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange bør utleveres til USA, mener en britisk ankedomstol, stikk i strid med hva en annen britisk dommer kom fram til i januar.

Assanges støttespillere reagerer sterkt på fredagens kjennelse:

– Julian er nok en gang i livsfare, og det er også journalisters rett til å publisere materiale som regjeringer og selskaper finner brysomme, skriver WikiLeaks' sjefredaktør Kristinn Hrafnsson på Twitter.

Les også: Kan utleveres til USA: Kraftig reaksjon i Norge

USA har utstedt en omfattende tiltale mot Assange etter at WikiLeaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som vakte sterk kritikk mot USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Siden 2019 har han sittet fengslet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh utenfor London i påvente av at britisk rettsvesen skal behandle USAs utleveringsbegjæring.

Les også: Dette sa årets fredsprisvinner om Julian Assange og WikiLeaks i 2019

Før dette tilbrakte han i om lag sju år i Ecuadors ambassade i London i frykt for at britiske myndigheter skulle utlevere ham til Sverige og deretter videre til USA.

Moxnes kommer med en klar oppfordring til Støre om å stå opp mot USAs forfølgelse av WikiLeaks og Assange.

– Det er helt skammelig om Støre i dag skal hylle modig journalistikk i Russland og Filipinene, mens han stilltiende samtykker til at våre nærmeste allierte tar livet av Julian Assange. Da er hykleriet så stort at det slår ut på Richters skala, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Les også: Reaksjoner på strømpakke: – For lite og for sent

– Assange blir forfulgt fordi han har avslørt vestlige krigsforbrytelser og tortur. Men i stedet for å straffe krigsforbryterne og torturistene vil Norges nærmeste allierte sende han til USA, hvor det nettopp ble avslørt at CIA har hatt planer om å drepe han og dømme han til 175 år i fengsel, fortsetter Moxnes.

– Lukten av hykleriet til den eliten som klappet for menneskerettigheter og ytringsfrihet under Nobel-seremonien samtidig som de bidrar til at Assange blir sendt til USA for å dø i fengsel, er til å bli fysisk uvel av, avslutter han.