Antallet ukrainske soldater som har overgitt seg ved stålverket Azovstal stiger. Røde Kors har registrert flere hundre, Russland hevder det dreier seg om 1.730, det skriver NTB.

Separatistene i Donetsk-regionen, som nå kontrollerer Mariupol, hevder at mer enn halvparten av de ukrainske soldatene i stålverket er tatt til fange, skriver nyhetsbyrået DPA.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) bekrefter at det er flere sårede. ICRC begynte å registrere ukrainske fanger tirsdag etter avtale med de to krigførende landene.

Stålverket Azovstal har vært siste skanse for de ukrainske styrkene i byen Mariupol. Hva som vil skje med kommandantene i Azov-bataljonen er fortsatt svært usikkert, men torsdag kveld publiserte ukrainske myndigheter et filmklipp med Sviatoslav «Kalyna» Palamar.

Her sier han at han fortsatt er i stålverket Azovstal sammen med andre kommandører, men at han ikke kan gi noen detaljer rundt operasjonen som pågår.

- Tusen takk for all støtte, sier Palamar i videoen.

Les også: Video skal vise russisk supervåpen på vei mot Finland

Azov-regimentet var opprinnelig en høyreradikal milits som senere har blitt innlemmet i det ukrainske forsvaret, og spiller en sentral rolle i russisk propaganda.

– Det er krigsforbrytere blant dem, og vi må gjøre alt for at de får sin straff, uttalte Vjatsjeslav Volodin, som er leder for Statsdumaen.

Han har ikke kommet med bevis for sine påstander.

Den største føderale etterforskningsenheten i Russland hevder de skal avhøre soldatene for å «identifisere nasjonalister» og finne ut om de har vært involvert i forbrytelser mot sivile. Den russiske riksadvokaten har bedt landets høyesterett om å definere Azov-regimentet som en terrororganisasjon.

Etter at denne artikkelen ble publisert har Azovstal blitt helt tømt for Ukrainske soldater. Hva som skjer med Palamar og de andre soldatene er fortsatt uvisst.