Kommersielle 110-sentraler kan stride mot regelverket

Oslo (NTB): Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener enkelte 110-sentraler har problemer med å bevise at statsstøtten ikke finansierer kommersielle tjenester.

Ifølge selskapet Analyse & Strategi tilbyr samtlige av Norges nødmeldingssentraler for brann og redning, såkalte 110-sentraler, tilleggstjenester - eksempelvis tilknyttet tyveri- og brannalarmer. Disse tjenestene gir inntekter til de kommunale eierne og fører til større aktivitet på sentralene.

I en rapport om omorganisering av 110-tjenestene skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at enkelte av sentralene kan drive i strid med statsstøttereglene. Disse sier at statsstøtten ikke kan brukes til å finansiere kommersiell virksomhet.

«Etter en gjennomgang av regnskapene er det knyttet bekymring til enkelte regnskapers evne til å synliggjøre at den offentlige støtten ikke er med på å finansiere den kommersielle tjenesten», heter det i DSB-rapporten, ifølge Nationen.

DSB ønsker at situasjonen må gjennomgås. I rapporten skriver de at flere sentraler virker å være mer fokusert på tilleggstjenestene enn de lovpålagte oppgavene, noe som er med på å svekke sentralenes troverdighet.

- DSB har vært tydelige på at vi ønsker rene fagsentraler, for at de skal bli gode på nødmeldingstjenester. Vi ser at det kan være fornuftig bruk av kommunale midler å også tilby tilleggstjenester, og at det er gode argumenter for å ha det også i framtida, men vi ønsker en debatt om det, sier avdelingsleder Anne Rygh Pedersen til avisa. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.