*Nettavisen* Nyheter.

Kommisjon gransker overgrepsanklager mot britiske samfunnstopper

Fremtredende personer, politikere samt den katolske og anglikanske kirke, kommuner og skoler skal granskes, opplyser en dommerledet kommisjon som gransker overgrep i britiske institusjoner.

27.11.15 16:55

Det er første gang at granskingens leder, dommer Lowell Goddard fra New Zealand, lister opp konkrete aktører som man skal se nærmere på.

Goddard fikk sitt mandat i fjor i kjølvannet av avsløringen av den nå avdøde TV-kjendisen Jimmy Saviles misbruk av barn. Savile var ansatt i BBC, og dette er en av institusjonene som Goddard skal undersøke.

Etter at Savile-saken ble kjent, dukket det opp stadig flere saker der kjendiser, prester, politikere og andre høytstående personer i det britiske samfunnet ble utpekt som overgripere gjennom flere tiår.

Goddard opplyser at granskingen skal se nærmere på beskyldninger om tildekking av historier, påståtte sammensvergelser og om hvorvidt lovens voktere har gjort en tilstrekkelig god jobb. Goddard har fått en tidsfrist på fem år og en budsjettramme på 18 millioner pund (156 millioner kroner) til å fullføre arbeidet.

Beskyldningene om at britiske samfunnstopper var del av et organisert nettverk av overgripere på 1970- og 80-tallet, fikk ny kraft da Saviles misbruk av barn ble avslørt i 2012, året etter at han døde. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag