*Nettavisen* Nyheter.

Kommunalt selskap nekter å godta kloakkbot

Hamar (NTB): Avløps-, vann- og renovasjonsselskapet Hias IKS slapp ut rundt 31.000 kubikkmeter kloakk i Mjøsa i fjor. Nå vil ikke selskapet godta forelegget på 750.000 kroner.

Utslippet fant sted ved renseanlegget i Sandvikavegen i Stange kommune i nesten fire døgn i mars i fjor før det ble oppdaget. I februar i år ble det kommunalt eide selskapet ilagt et forelegg på 750.000 kroner av Hedmark politidistrikt.

I en pressemelding opplyser selskapet at de ikke vedtar forelegget.

«IKS har sammen med sine juridiske rådgivere vurdert grunnlaget for forelegget, og mener de forhold som førte til utslippet var hendelige uhell som ikke kan medføre straffansvar», heter det i pressemeldingen.

I brevet til politiet begrunnes avgjørelsen med at Hias ikke mener det foreligger straffbare forhold. Bedriftens advokater mener blant annet at straffen ikke vil ha preventiv virkning overfor selskapet siden det alltid har prioritert sikkerhet høyt og anses som en bedrift som er «best i klassen».

I politiets begrunnelse for å ilegge forelegget i februar påpekte politiadvokat Henning Klauseie at de mener utslippet skjedde fordi en rekke arbeidsrutiner og sikkerhetsbarrierer sviktet. Politiet mener også at det er skjerpende at selskapet også i 2009 hadde et større utslipp som pågikk i flere dager uten at det ble oppdaget. Saken havner nå i rettssystemet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag