RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommune-Norge øker tjenestetilbudet

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men bruker mindre på investeringer.

Tjenestetilbudet bygges fortsatt ut mens investeringer og vedlikehold reduseres svakt. Det viser Budsjettundersøkelsen 2011 for kommunesektoren, som er gjennomført av KS. På fylkesnivå forblir vedlikeholdsnivået uendret, mens prisene på veivedlikehold øker for fylkesveiene.

283 kommuner, som tilsvarer om lag 75 prosent målt i befolkning, har svart på budsjettundersøkelsen til KS. Tallene viser at kommunene vil gå i balanse i 2011. Kun 13 prosent vil ligge over anbefalt nivå på 3 prosent netto driftsresultat, men 80 prosent budsjetterer med positivt netto driftsresultat i 2011, viser undersøkelsen.

For fylkeskommunene viser undersøkelsen redusert netto driftsresultat sammenlignet med 2010, og flertallet budsjetterer netto driftsresultat på 3 pst eller mer. Flertallet av fylkeskommunene styrker videregående opplæring og budsjetterer med uendret nivå på vedlikehold/drift av bygg, men nye driftskontrakter for fylkesveiene medfører økte utgifter

Hva bruker kommunene penger på?
Undersøkelsen til KS viser at av kommunenes nettodriftsutgifter på 181,8 milliarder kroner, går 34 prosent til pleie og omsorg og 29 prosent til grunnskolen. 9 prosent går til administrasjon og fellesutgifter, mens sosialtjenesten står for 6 prosent av nettopotten.

Av fylkeskommunenens netto driftsutgifter på 35,8 millliarder kroner går 55 prosent til videregående opplæring, mens samferdsel står for 23 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere