RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommuneansatte får munnkurv

Sist oppdatert:
Ansatte i norske kommuner får ikke uttale seg i saker som gjelder kommunen, viser en undersøkelse fra Norsk Redaktørforening. Foreningen mener det er fare for at den offentlige debatten innsnevres.

Norsk Redaktørforening har gjennomgått informasjons- og uttalereglementer i et utvalg norske kommuner som ledd i sin åpenhetskampanje.

Ytringsfrihet for offentlig ansatte er et stadig tilbakevendende tema for norske pressefolk, og pressen får jevnlig rapporter om ansatte som vegrer seg for å gå offentlig ut med kritikkverdige forhold, eller gi uttrykk for sine synspunkter om det kommunale styre og stell, blant annet av frykt for represalier.

Redaktørforeningens Arne Jensen viser til at det hører til sjeldenhetene at enkeltsaker dukker også opp til overflaten og blir gjenstand for medieomtale. Han mener, uten noe sikkert empirisk materiale, det er grunn til å tro at mørketallene er store.

- Når folk ikke tør å uttale seg fordi de er redde for represalier, så vil de heller ikke si noe offentlig om hvorfor de er redde for å snakke. Uten å henfalle til paranoia kan man trygt si at dette fungerer svært effektivt for dem som ønsker seg flest mulig tause tjenere blant hjelpepleiere, sykepleiere, lærere, rektorer og andre i sentrale kommunale sektorer, skriver Jensen i undersøkelsen.

Noen hovedfunn:

I ni prosent av kommunene er det kun rådmannen som har anledning til å gi kommentarer eller vurderinger

I 48 prosent av kommunene er den samme tillit også gitt til etatsledere, avdelingsledere, resultatenhetsledere og lignende

I ytterligere 12 prosent av kommunene er fagansvarlige gitt en slik anledning

Totalt 27 prosent av kommunene omtaler ansattes adgang til å uttale seg "på egne vegne"

Kun syv prosent av kommunene omtaler spesifikt begrepet "ytringsfrihet"

Til sammen 53 kommuner (40 prosent) omtaler spesifikt begrepet "lojalitet"

Assisterende generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen, skriver i undersøkelsen at nesten ingen av kommunene slår fast ytringsfriheten som overordnet prinsipp.

- De ansatte omtales og oppfattes som kommunalt ansatte, og kun det. En slik tenkning kan kanskje forsvares ut i fra et resonnement om at kommunen overhodet ikke har noe med hva de kommunalt ansatte ytrer som privatpersoner, skriver Jensen i undersøkelsen.

Spørsmålet, mener Jensen, er om de ansatte oppfatter det slik, og om det strengt er det som er meningen. Han skriver i undersøkelsen at de kommunene som forsøker å skille snørr og bart, gjerne ender opp med å skille nettopp mellom uttalelser som kommunalt ansatt og uttalelser som privatperson.

- Det finnes lite eller intet rom for at man som kommunalt ansatt kan ha sine personlige meninger og fremføre disse offentlig. Dermed er det fare for at den offentlige debatten innsnevres. Fagfolk tør ikke eksponere verken indre uenighet eller avvikende standpunkter til det som er kommunens offisielle syn, hevder Jensen.

Kveldens Brennpunkt-program på NRK, tar opp denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere