Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen betalte 600.000 over takst

- Vi har dårlig tid.

Prisen endte til slutt på 2,4 millioner kroner.

Da hadde kommunen vist muskler ved å øke med 100.000 kroner over siste bud og sikret seg dermed den ideelle leiligheten. Skedsmo kommune er på desperat jakt etter nye kommunale utleieleiligheter, skriver Romerikes Blad.

Inntil 30 leiligheter må være kjøpt inn før de kommunale boligene i Kjerulfs gate rives i september for å gjøre plass til Nye Libos.

60 mill i budsjett
Eiendomsavdelingen i Skedsmo kommune har med et enstemmig kommunestyre i ryggen en ramme på 60 millioner kroner å kjøpe for. 10 millioner kommer i tilskudd fra Husbanken, de resterende 50 må kommunen finansiere med opptak av nye lån.

Avdelingen har satt en snittpris på to millioner kroner og 60 kvadratmeter. Ifølge eiendomssjef Hans Tokvam har kommunen nå sikret seg 14 nye boenheter. Det dyreste kjøpet er et rekkehus på Skjetten til 3.050.000 kroner.

– Vi må kjøpe der vi finner noe, vi har dårlig tid. Snittet ligger per nå på over to millioner, men vi skal kjøpe inntil 30 leiligheter og har en ramme på 60 millioner og kan ikke gå utover det, sier Tokvam.Kjøpet av leiligheten i Alexander Kiellands gate forklarer han var nødvendig.

Spesielle behov
– Beliggenheten i nærhet til Libos er viktig. Den ligger i 1. etasje slik at den er lett tilgjengelig for den som flytter hit, opplyser han.

Boligene de trenger, som skal erstatte Kjerulfs gate, må være tilrettelagt for eldre, syke og funksjonshemmede. Tokvam legger likevel ikke skjul på at prisen er stiv.

– Men slik er markedet. Det er andre som er villige til å betale samme prisen. Det er slett ikke noe ønske fra kommunens side å drive opp prisene, sier Tokvam.

Halvparten i Lillestrøm
Halvparten av kjøpene gjøres i Lillestrøm, resten på Strømmen og Skjetten.

– Vi forsøker å spre det noe, men de vi kjøper erstatningsboliger til nå bor i Lillestrøm i dag og er folk som har bodd her lenge, forklarer Tokvam.

Vedtaket om å bygge ut Libos med mulighet for 90 omsorgsplasser ble gjort i forbindelse med behandlingen av årsbudsjett og handlingsplan for 2013 -2016 av kommunestyret før desember i fjor. I februar i år sa et enstemmig kommunestyre ja til eiendomsavdelingens forslag til hvordan erstatningsboligene for Kjerulfs gate burde løses.

Gruppeleder Jørgen Vik (Ap) ser ingen annen måte å løse dette på.

– Her er det ingen vei rundt. Det er ett boligmarked og det må vi forholde oss til. Det må gjøres individuelle vurderinger knyttet til hver enkelt beboer, og jeg stoler på at det gjøres gode vurderinger av kommunen ved innkjøp av disse leilighetene, sier Vik.

– Dette er folk med krav på en kommunal bolig, men det er jo ikke sånn at man kan betale hva som helst, legger han til.

Det gjør ikke Skedsmo kommune heller.

11 av de 14 leilighetene kommunen nå har sikret seg er tatt på forkjøpsrett gjennom Bori-medlemskap. Til sammen ti budrunder skal kommunen ha vært med i. De har gitt seg i sju og vunnet tre.

– Liten innvirkning
Styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakernes forening (EFF) tror ikke markedet vil gjøre store svingninger på grunn av kommunens massekjøp av leiligheter.

– Det vil kunne påvirke noe, men mest sannsynlig vil man ikke lese det av tallene, mener Buraas Siden det dreier seg om en kort periode, mener han det ikke gjør rare utslaget på et boligmarked som har vært hett over lang tid. – Volumet er såpass lavt i Lillestrøm, og markedet stort, at det er lite trolig at det vil ha noen innvirkning på totalmarkedet, sier Buraas, til daglig ansatt i DnB Eiendom og bosatt i Fet kommune.

Kjøper boliger for 60 millioner kroner

  • Skedsmo kommunestyret har vedtatt å bygge ut Libos (Lillestrøm bo- og behandlingssenter) med 90 boenheter i en fase1. Vedtaket ble gjort i forbindelse med behandlingen av årsbudsjett og handlingsplan 20132016.
  • Byggearbeidet skal etter planen starte høsten 2013. For å klargjøre byggetomta, som går i forlengelsen av eksisterende bygg med front mot Alexander Kiellands gate, må både Velferden og de kommunale utleieboligene bak Libos og med adresse Kjerulfs gate 36-42, rives.
  • Et enstemmig kommunestyre vedtok i februar i år å bruke 50 millioner kroner ved låneopptak til å kjøpe inntil 30 kommunale uteleieboliger til erstatning for dem som går bort i Kjerulfs gate.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken