Kommunen fikk fjernet kaia mens Ståle var bortreist: – Nå ligger båten sunket ti meter fra land

SANK: Denne uka sank kutteren som lå ved kai på Bjorelvnes.

SANK: Denne uka sank kutteren som lå ved kai på Bjorelvnes. Foto: STEIN WILHELMSEN

– Jeg er utsatt for en saksbehandlingsfeil, sier Ståle Langseth.

Nordlys: Han overtok kutteren fra 1939 fra Midt-Troms museum, og fikk tillatelse av Lenvik kommune til å legge den ved det nedlagte fergeleiet på Bjorelvnes. Avtalen var midlertidig, og dette var noe Langseth var klar over, men da han kom hjem fra en tur til Oslo var bilbrua ved fergeleiet fjernet.

– Plutselig lå kutteren 10 meter fra land, og jeg fikk ikke tilgang til den. Dermed har jeg ikke fått gjort noe for å få båten i stand, og jeg fikk ikke beskjed om at rivingsarbeidet var startet, hevder Langseth til Nordlys.

Saken ble først omtalt i Folkebladets papirutgave fredag.

Ingen private

Langseth fikk kontakt med privatpersoner på Senja som ville overta båten for å sette denne i stand. Men for å overdra slike båter må Fiskeridirektoratet godkjenne dette. Partene skrev kontrakt, og sendte søknad til direktoratet.

– Så fikk vi avslag med grunnlag i at man ikke kan overdra kondemnerte båter til privatpersoner, sier Langseth oppgitt.

Han stiller spørsmålstegn ved begrunnelsen om at privatpersoner ikke kan overta gamle fiskefartøy.

– Jeg er en stor mann, men jeg er ingen forening. Jeg fikk overta båten, men den gang fra Midt-Troms Museum. Dette forstår jeg ikke helt, sier han.

Langseth hevder Fiskeridirektoratet har gjort en feil når de har behandlet søknaden om overdragelse. Men nå er det for sent. Kutteren må han få fjernet for egen regning.

– Det kan koste meg alt mellom 200.000 kroner opp til halvannen million. Gjør jeg ikke dette selv, så rekvirerer kommunen et firma og jeg får regninga likevel.

Kvotestruktur

Seniorrådgiver Rune Rasmussen i Fiskeridirektoratet region Troms, sier til Nordlys at det ikke er gitt avslag på å overdra båten.

– Vi har mottatt en søknad om overdragelse fra Ståle Langseth til nye eiere. Det er ikke riktig at det er gitt avslag på dette, sier Rasmussen.

Han forklarer at Fiskeridirektoratet har opplyst at de krever saksbehandlingsgebyr innbetalt, samt at ny eier må komme med flere opplysninger i sin søknad.

– Vi ønsker å vite mer om hva båten skal brukes til når den eventuelt er restaurert. Det er for å sikre oss at den ikke blir satt inn i ordinært fiske, sier han.

Rasmussen forklarer at kutteren fikk kondemneringstilskudd så langt tilbake som i 1990. Klausulen som da følger med tilskuddet, skal sikre at fiskekvota ikke blir hengende igjen i skipet. Dette for at kvotestrukturen skal holdes.

– Vi er avhengig av opplysninger om hva båten skal benyttes til når den er ferdig. Ut over det er det ingenting som sier at ikke båten kan overdras til privatpersoner.

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag