Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen gjør klar til storinnrykk - skal huse 3000 på karantene-hotell

I første omgang skal antallet rom opp fra 1.600 til 3.000.

Ullensaker kommune er i samtaler med flere hoteller for å sikre mer plass på karantenehotell.

Minst sju dager

Fra og med natt til 29. mars er det rett på karantenehotell for alle som kommer til Norge etter en såkalt «unødvendig» utenlandsreise. Der må man være i minst sju dager og betale en egenandel på 500 kroner per natt.

– Vi har 1.600 rom i dag og er i dialog med flere hoteller for å komme opp på cirka 3.000 rom. I tillegg har vi et samarbeid med Oslo kommune som gjør at vi kan få bistand derfra hvis det blir veldig stor pågang, opplyser Roger Sandum, kommunikasjonsrådgiver for Ullensaker kommune til Aftenposten.

En nødvendig reise vil først og fremst være en jobbreise. Men det kan også gjøres unntak for studenter og dersom det foreligger det som kalles «sterke velferdshensyn». Men det kan likevel holde med en egenerklæring fra den reisende for å dokumentere «sterke velferdshensyn», ifølge Helsenorges nettsider :

«For å dokumentere at det foreligger sterke velferdshensyn, kan det f.eks. benyttes en avtale om samvær, legeerklæring el. i de tilfellene der det ikke er mulig å få annen dokumentasjon, kan dokumentasjonskravet oppfylles ved en egenerklæring fra den reisende», står det.

Vil ha obligatorisk karantenehotell

Byrådslederen i Oslo frykter utenlandsreiser i påsken vil føre til massiv importsmitte og ber obligatorisk karantenehotell for alle som ankommer Norge.

Raymond Johansen (Ap) sier til VG at han særlig er bekymret for reiser til Norge fra Polen og Pakistan. Han mener systemet vi har nå er for tillitsbasert.

– Vi vet fra tidligere at alle ferier bidrar til nye smittetopper, sier byrådslederen.

Til tross for strenge reiseråd har Avinor anslått at over 20.000 skal reise ut av Norge nå i påsken.

– Jeg er tradisjonelt for tillitsbaserte systemer, men nå er det for tillitsbasert. Det jeg ønsker nå er at det blir en plikt for karantenehotell, uavhengig av om reisen er nødvendig eller ikke, sier Johansen.

– Jeg ønsker at det i en tidsavgrenset periode blir en plikt for karantenehotell for alle i sju dager. Eventuelt kan denne plikten innføres ved ankomster fra land hvor det er mye smitte, som Polen og Pakistan, sier Johansen.

(©NTB)

Les også: Slår alarm: - Ikke reis til Pakistan i påsken

Les også

Professor om norske koronaråd: - Alt er annerledes i Norge. Hvorfor er Norge et annerledesland?