Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen krever at Kristoffer (11) skal rive lekehytta

Har bygget på den i tre år - kommunen mener han burde søkt byggetillatelse.

- Jeg likte egentlig ikke å høre at de ville rive hytta mi, sier Kristoffer Langnes (11) til Nordlys.

Han har brukt store deler av fritiden sin de siste tre årene på å bygge ei lekehytte, like ved familiens hjem.

Hytta er cirka en og en halv meter stor innvendig, og to meter høy.

Det var avisa iTromsø som først omtalte Tromsø kommunes rivningskrav i dagens papiravis.

Kristoffer har diagnosen ADHD, i tillegg til en språkforstyrrelse som til sammen gjør det vanskelig for ham å konsentrere seg på skolen.

- Den hytta betyr veldig mye for ham. Han sliter med skriving og lesing, men å få bygge på denne hytta gir ham en mestringsfølelse han ikke får særlig mange andre steder, sier mamma Elisabeth Langnes.

Må rives innen 29. juli
Problemet er bare at lekehytta ikke står inne på familien Langnes' eiendom på Gimle i Tromsø, men én meter utenfor - og da altså på en kommunal tomt.

- Det har vi forsåvidt hele tiden vært klar over. Men det har aldri vært et problem før nå, sier mamma Elisabeth Langnes.

For 14 dager siden fikk nemlig familien beskjed fra kommunen om at hytta må rives innen 29. juli i år.

Grunnen er at det er søkt om bygging av ny lekeplass på nettopp denne kommunale grunnen.

- Men man vet ikke engang om man får bygge der, så hvorfor hytta skal tas ned nå, begriper jeg ikke, sier Langnes til Nordlys.

Det har tidligere stått kommunale lekeapparater på tomten, men disse ble tatt ned på grunn av slitasje. Langnes forteller at de flyttet til nabolaget i 2004, og at det ikke har vært noen lekeplass der siden den gang.

Mange planer
Kristoffer håper kommunen vil la hytta stå i fred. For 11-åringen og byggmesteren har en drøss med planer for sitt byggverk.

- Først skal den males ferdig i hvitt. Så skal jeg male litt i rødt og grønt, og henge opp gardiner inne. Den må isoleres, og jeg skal ha noe mykt til sofaen i hytta.

I tillegg ønsker han seg en fotballampe til veggen - for hytta har strøm gjennom en skjøteledning inn til huset.

- Det har blitt fremstilt fra kommunens side som om vi har bygget den. Men dette er egenhendig Kristoffers verk, han får materialene han trenger fra faren, også bygger han selv slik han ønsker det. Vi har ikke vært borti hytta i det hele tatt, sier Langnes.

- Dette betyr mye for Kristoffer, og da gjør det det for meg også.

Kan ikke godkjenne hytta

Landskapsingeniør Dang Nguyen ved eiendomsavdelingen i Tromsø kommune, sier til Nordlys at så lenge hytta står på en kommunal tomt, er det også deres ansvar om en ulykke skulle inntreffe.

- Hytta er så stor at den definerer jeg som et lekeapparat. Når den da står på en offentlig plass, må alle barn kunne ha tilgang til den. Da er det vårt ansvar at det skjer i trygge omgivelser, sier Nguyen til Nordlys.

- Vi kan dessverre ikke godkjenne en slik hytte som står på offentlig plass. Jeg skjønner veldig godt at de ønsker å bygge hytte, men skal de snekre må det gjøres på egen eiendom. Der er det de selv som har ansvaret, og kan bruke den som de vil.

- Hvorfor har det tatt kommunen tre år å komme med innsigelser på lekehytta?

- For det første har ingen tidligere klaget på at den står der. For det andre har ikke inspektørene definert dette som et lekeapparat. Det skulle de ha påpekt da hytta ble bygd, men det er vanskelig å se hvor tomtenes grenser egentlig avsluttes.

Byrådet kommer på befaring
Byrådet i Tromsø vil nå selv se på hytta til Kristoffer og avgjøre dens videre skjebne.

- Vi hadde denne saken oppe i morgenmøtet, og avgjorde at vi ønsker å dra på befaring til området for å finne en løsning på dette, sier fungerende byrådsleder Kristoffer Kanestrøm.

Det vil skje i samarbeid med kommunens saksbehandlere i eiendomsavdelingen.

Befaringen skal etter planen gjøres allerede i morgen, onsdag.

- Jeg håper vi kommer fram til noe etter morgendagens befaring. Men før vi konkluderer noe, vil vi snakke med saksbehandlerne om dette, sier Kanestrøm.

- Regelrytteri på sitt verste
- Jeg kjenner jeg blir provosert av denne saken. Dette er regelrytteri på sitt verste fra byråkratiets side.

Det sier leder for Troms FpU og trainee på Stortinget, Kristian Eilertsen. Han mener dette ikke bør være en sak kommunebyråkratiet bruker tid på.

- Jeg stiller spørsmål ved om ikke eiendomsavdelinga i kommunen har noe viktigere å gjøre enn å stoppe folk fra å bygge ei trehytte. Mange klager over at barn og unge sitter for mye inne foran dataskjermen, mens vi her har et prakteksempel på det motsatte. Det å rive ned denne guttens hytte blir rett og slett for dumt. Det tror jeg folk flest ser.

Eilertsen håper nå byrådet går inn i prosessen og tillater Kristoffer Langnes å la hytta stå.

- Frp har alltid gått til valg på et mer effektivt byråkrati. Jeg har vært i kontakt med våre folk i byrådet i Tromsø, og de har forsikret meg om at de har iverksatt tiltak for å rydde opp i denne galskapen. Jeg er glad byrådet har vist handlekraft i denne saken.

Fungerende byrådsleder Kanestrøm understreker at byrådets involvering og avgjørelse om befaring, ble gjort før partifellen Eilertsens uttalelte seg om saken, og ville vært gjort uavhengig av den.

Les flere saker i Nordlys

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken