HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b4273", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "4273"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable('htmlObjectId','picshow_b4273'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.write("karusell_so_body4273");

Både politikere, Frelsesarmeen og Ruskengeneralen er frustrert over situasjonen til romfolket i Oslo.

Denne helgen skrev Nettavisen om hvordan Ruskenpatruljen i Oslo daglig plukker avføring etter romfolket i hovedstaden.

Les saken her: Han plukker avføringen til tiggerne.

Ruskenpatruljen i Oslo må ut minst en gang om dagen på vanlige arbeidsdager for å hente søppel og menneskelig avføring, og ved enkelte tilfeller er det hentet flere tonn søppel fra romfolkets leire.

Nettavisen har også skrevet flere artikler om romfolkets situasjon i Oslo. En situasjon som er vanskelig både for romfolket og for Oslos innbyggere.

Les også: - Nå vandrer de gatelangs uten dusj og do.
Les også: - Frykter sykdommer skal spre seg.

Har ryddet 50 leire
- Så lenge vi gir, vil det komme flere, sier Ruskengeneral Jan Hauger til Nettavisen om Romfolket.

Ruskenpatruljen i Oslo kommune har til nå i år ryddet rundt 50 leire romfolket har satt opp på forskjellige steder i hovedstaden.

- I fjor ryddet vi 70 hele året. Dette problemet er akselererende. Her må myndighetene innse at vi er en attraktiv by og et rikt land og romfolket kommer dermed i store horder, sier Ruskengeneral Jan Hauger til Nettavisen.

Nettavisen har gjennom en rekke artikler satt fokus på romfolket i hovedstaden.

Ifølge frelsesarmeens tall kan det være så mange som 600 personer fra rombefolkningen i Oslo. Ruskenpatruljen må daglig rydde både søppel og menneskelig avføring fra hovedstadens parker.

- Nå må vi agere!
- Nå må vi agere! De legger seg inn over alt og kommunen har store kostnader knyttet til dette. Vi har sagt at vi må få mer kontroll på dem og taue dem inn når vi oppdager tyvgods. Det hjelper ikke å gi dem bøter for forsøpling heller, fordi de betaler dem ikke, fortsetter Hauger.

Han forteller at han traff en ung jente i en av romfolkets leire. Hun hadde søkt seg jobb som Au Pair, men dette viste seg raskt å ikke være attaktivt nok.

- Hun tjente mer penger på å sitte med koppen å tigge. Ser man det fra en humanistisk side er dette tragiske greier. Det er fælt å se gamle mennesker på 70 år ha med seg barnebarnet sitt ut av teltet, sier Hauger.

Han mener personer fra flere ulike miljøer må sette seg ned sammen for å finne ut hva man kan gjøre med problemet.

- De andre landene tar beslutninger, men det gjør ikke Norge. Vi må se at dette er en stor utfordring og den blir ikke mindre. Flere miljøer må sette seg sammen å se hva man kan gjøre. Det er jo ikke bare Oslo som sliter med dette, sier Hauger.

Og føyer til;

- Det er som å slåss mot vindmøller. Man kan fjerne dem fra et sted, men de kommer tilbake et annet sted.

4273

- Vil bare bli verre
Bildene Nettavisen har fått av Ruskenpatruljen viser romfolkets leire over hele Oslo. De fleste av dem har til nå bosatt seg i Ekebergskogen, men i det siste har de trukket nærmere og nærmere byen.

- De bosetter seg rundt t-baner. Hvis de ikke klarer å stoppe dette her vil det bare bli verre. Det er ikke hyggelig å gå på skogtur og tråkke i avføring. Det må snarest gjøres noe, sier Lubos Sikela i Ruskenpatruljen som har tatt bildene.

Spørsmålet Ruskenpatruljen stiller seg er hva dette egentlig koster samfunnet.

Jan Hauger, sier at Oslo kommune bruker over 200 millioner kroner på å rydde i byen årlig.

- Leirene koster oss helt klart mange hundre tusen i året av dette budsjettet. Vi sliter veldig med dette i hele byen. De legger seg til i parker og friområder, sier han og fortetter:

- Romfolket benytter seg også av barnehager og barnehageansatte ringer inn og sier at romfolket har vært på barnehagens områder og gjør fra seg rundt hushjørnene, sier han.

Frelsesarmeen hadde til 1. mai et tilbud for Romfolket i Oslo hvor de kunne få mat, klær og benytte seg av do og dusj.

- Det vi ser er at de har det vanskelig og vi ser at det er en sammensatt problemstilling. Det er ikke gode sanitære forhold for de som bor på gaten og i Oslo er det ikke tilrettelagt for å bo ute, sier leder for Frelsesarmeens rusomsorg Knut Haugsvær til Nettavisen.

- Må ha et nødhelpstilbud
Frelsesarmeen holder nå på å sluttføre en rapport ut fra erfaringer i Oslo. De har også besøkt Romania og familiene til de som tigger på gata i Oslo.

Det viktigste i denne rapporten blir forslag til hva man kan gjøre for folket i Romania.

- Vår konklusjon vil handle om at vi må ha et nødhjelpstilbud i Oslo som blant annet handler om de sanitære forholdene. Vi må gi dem opplysninger i forhold til helse, skolegang og familieliv, og forhåpentligvis vil vi se effekten på sikt. I Romania ser man også at dette er et problem og myndighetene jobber med å løse dette, sier Haugsvær.

- Uholdbart
Ifølge Frp-politiker og leder for helse- og sosialkomiteen i Oslo, Mazyar Keshvari, er situasjonen uholdbar.

- Dette føyer seg inn i rekken av problemer med boforhold og kriminalitet knyttet til denne gruppen. Regjeringen må snarest komme på banen. Vi i kommunen sitter ikke med virkemidlene i denne saken og vi er i en veldig fortvilet situasjon. I lys av denne problematikken er man nødt til å se på utenriksbiten av det. Vi må få en debatt rundt Schengen-avtalen fordi det eneste vi får igjen for denne avtalen er kriminelle inn i landet, sier han til Nettavisen.

I en tidligere sak om romfolket fryktet Keshvari at sykdommer vil spre seg som følge av mangel på do og dusj.

- Jeg frykter i høyeste grad at sykdommer skal spre seg blant disse. Når mennesker bor under så kummerlige forhold så får det konsekvenser med sykdommer og spredning. Dette er en reel frykt jeg har. Det er en grunn til at vi bruker dusj og andre sanitære fasiliteter, slo Keshvari fast ovenfor Nettavisen.

- Tre ganger daglig
Ruskenpatruljen i Oslo må ut minst en gang om dagen på vanlige arbeidsdager for å hente søppel og menneskelig avføring, skrev Nettavisen søndag.

- Noen ganger må vi ut både to og tre ganger. I dag var det ikke så mye, men vi har hatt opp til to tonn i en av romfolkets leire like ved Kværnerbyen. Vi hentet både søppel og avføring, og senest i dag måtte vi dra ut til Grønland, sier driftsleder Finn Martinsen i Ruskenpatruljen til Nettavisen.