Den nye muterte varianten av koronaviruset skal ha kommet inn på sykehjemmet i Nordre Follo kommune i romjulen.

Fredag i forrige uke ble det bekreftet at to beboere som døde med koronaviruset på sykehjemmet, hadde den britiske varianten, melder NTB.

Sju av de åtte nye påviste tilfellene av den engelske virusvarianten har direkte tilknytning til utbruddet ved Langhus bo- og servicesenter og Tussestien barnehage. Det er ett tilfelle som ikke kan knyttes til disse to institusjonene.

Engelsk virus kom i romjulen

Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold sier kommunen er trygg på at den britiske varianten kom inn på sykehjemmet mellom 26. og 31. desember.

26. desember åpnet sykehjemmet igjen for besøkende.

Nordre Follo kommune holdt mandag pressekonferanse om koronasituasjonen.

Her ble det bekreftet åtte nye tilfeller av engelsk virusvariant. Det ble videre bekreftet utbrudd i Langhus bo- og servicesenter og Tussestien barnehagen. Kommunen jobber aktivt med smittesporing.

Forventer flere positive prøver

- Kommunen har håp om å klare å stanse videre smittespredning, men må forvente at personer som er satt i karantene kan teste positivt, sa ordfører Hanne Opdan (Ap) på pressekonferansen.

- Vi fortsetter smittesporing for fullt og forventer nye prøvesvar i løpet av dagen, uttalte kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold.

Flere innbyggere kan bli bedt om å ta ny test for å sjekkes for mutantviruset, melder NTB.

Nordre Follo får kommende uke cirka 500 vaksinedoser, men har varslet at de gjerne kan ta imot flere vaksiner, dersom det er aktuelt.

Les også: Mange innbyggere i Nordre Follo vil bli kontaktet for ny test

- Ber om tålmodighet

- Det jobbes med avklaringer på alle nivåer, og jeg ber om tålmodighet blant kommunens innbyggere og berørte næringer, sa ordføreren videre

Klokka 17 mandag er det kalt inn til ekstraordinært formannskapsmøte der veien videre skal planlegges.

Har fått inn nye prøvesvar

Gjennom helgen mottok Folkehelseinstituttet cirka 350 prøver fra Nordre Follo som skal kartlegges. Nye prøvesvar fra 120 analyserte prøver mandag viser altså nye tilfeller av koronavirus av den muterte engelske varianten.

Det er nå påvist totalt 25 bekreftede tilfeller av den nye virusvarianten i kommunen.

Forventer flere svar i løpet av dagen

Alle som venter på prøvesvar i kommunen, sitter i karantene.

Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold uttaler dette ifølge en pressemelding:

- Jeg opplever det som positivt at så mange av prøvene som var til analyse hos FHI ikke er det muterte viruset. Ethvert tilfelle av UK-varianten er selvsagt alvorlig, men vi kunne risikert at det var flere tilfeller av UK blant disse prøvene, sier Myhrvold ifølge kommunens nettsider.

Virusutbruddet i Nordre Follo har forgreininger til flere virksomheter i kommunen, skriver Nordre Follo kommune på sine hjemmesider.

Se oppdatert informasjon fra Nordre Follo kommune her

Les også: 19 i karantene - Ullensvang kommune frykter utbrudd av mutert virus

TABELL : Se forekomst av engelsk koronavirusvariant i norske fylker.