RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunerevisonen i Oslo skal granske Geir Lippestad og Boligbyggs styre


Kommunerevisjonen i Oslo kommune skal ettergå ansvarlig byråd Geir Lippestad sin overordnede styring av Boligbygg.
Kommunerevisjonen i Oslo kommune skal ettergå ansvarlig byråd Geir Lippestad sin overordnede styring av Boligbygg.
Sist oppdatert:
Kontrollutvalget har gitt enstemmig marsjordre.

Kontrollutvalget i Oslo kommune ble tirsdag kveld som ventet enige om å sette igang full gransking av Boligbygg-saken med Kommunerevisonen

Vedtaket i kontrollutvalget er en ren marsjordre om å granske ansvarlig byråd Geir Lippestad og «styrets overodnede styring av foretaket». Ifølge Kommunerevisjonen er dette ting som ikke ser ut til å være en del av granskingen som allerede er satt igang av Boligbygg selv.

Lippestad sa selv i sin redgjørelse til bystyret i forrige uke, at han regnet med at hans rolle ville bli vurdert.

Vil gjennomgå alt

Kontrollutvalget ber også Kommunerevisjonen ber kartlegge og vurdere om de granskingene som allerede er satt igang av de eksterne granskerne er gode nok, og eventuelt sette inn supplerende kontroller.

Kontrollutvalget har også listet opp en rekke konkrete punkter som de ønsker nærmere dokumentasjon på, inkludert selve kjøpsprosessene, korrespondanse mellom Boligbygg og aktuelle eindomsselgere - og vurdering av interessekonflikter.

Fakta: Kontrollutvalgets vedtak om gransking av Boligbygg-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Kontrollutvalget ber Kommunerevisjonen kartlegge og vurdere de igangsatte undersøkelsene av kjøp og salg av boliger i Boligbygg Oslo KF med tanke på å iverksette eventuelle supplerende kontroller.

Kontrollutvalget ber om at blant annet følgende forhold undersøkes:

  • Spørsmålet om bruk av kommunal forkjøpsrett og Eiendoms- og byfornyelsesetatens arbeid med dette
  • Dokumentasjon på kjøpsprosesser
  • Dokumentasjon på involverte aktører samt identifisering av eventuelle interessekonflikter
  • Dokumentasjon på korrespondanse mellom Boligbygg Oslo KF og aktuelle eiendomsselgere i den enkelte eiendomstransaksjon
  • Dokumentasjon på befaring/undersøkelse av kjøpsobjekt før kjøp
  • Dokumentasjon på identifisering, bakgrunnssjekk og kontroll av motpart/selger før kjøp
  • Dokumentasjon på fullmakter/rutiner til ansatte/aktører som har foretatt kjøp på vegne av Boligbygg Oslo KF
  • Hvilke rutiner Boligbygg har for innleie av konsulenter og kontraktskrav om forpliktelse i samsvar med kommunens etiske reglement
  • Protokoll/dokumentasjon/kjøpskontrakt samt etterlevelse av rutiner for fremleggelse av eiendomskjøp til politisk behandling

Foruten ovennevnte kartlegging og vurdering av de igangsatte undersøkelsene, ønsker kontrollutvalget en gjennomgang av byrådens og styrets overordnede styring av foretaket.

- Gransking som ikke er definert av Boligbygg selv

Henrik Gjerding (Frp) er fornøyd etter tirsdagens møte i kontrollutvalget. Han hadde på vegne av FrP fremmet krav om granskningen av Boligbygg Oslo KF som var årsaken til det ekstraordinære møtet.

Henrik Gjerding (FrP)

- Det var viktig for oss å få igangsatt en granskning som ikke ble definert av styret i Boligbygg selv. Derfor la jeg vekt på å vedta konkrete punkter som kommunerevisjonen må svare på gjennom sitt arbeid, sier Gjerding. Granskningen ble enstemmig vedtatt av kontrollutvalget som er bystyrets kontrollorgan i Oslo kommune.

- De midlene som allerede har vært brukt, sammen med de som er planlagt brukt av byrådet, fordrer god politisk kontroll. Vi er derfor tilfreds med at kommunerevisjonen skal se på byrådens styring av det kommunale foretaket og hvilke politiske føringer som kan ha vært medvirkende i denne saken, sier Gjerding.

- Spørsmål om Lippestad har hatt kontroll

For Gjerding var det spesielt viktig at den overodnede styringen ble sett nærmere på.

- Det kan stilles spørsmålstegn ved om byrådet har hatt nødvendig kontroll med en av sine fanesaker. De har pumpet enorme mengder av skattebetalernes penger inn i Boligbygg for å gjennomføre løftene i byrådserklæringen sin og har gitt klare signaler på at de vil fortsette med kjøpene perioden ut. Vi ser frem til det kommunerevisjonen vil avdekke i sin granskning, sier Gjerding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere