RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)

Kommunestreiken er over

Sist oppdatert:
LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne har godtatt løsningsforslaget.

Tirsdag 5. juni ble det enighet mellom alle organisasjoner på arbeidstakersiden og kommunesektorens organisasjon KS i tariffoppgjøret i kommunal sektor. Dermed avsluttes streiken, og samtlige streikende skal være tilbake på jobb fra arbeidstidens begynnelse onsdag 6. juni.

Streiken i Oslo kommune, som har et eget tariffområde, er også avsluttet.

Minimum 12.000 kr.
Oppgjøret har en total ramme på 4,07 prosent, det samme som i oppgjøret i staten.

- Dette er helt klart i ytterkanten av hva kommunesektoren kan bære, uten at det i for stor grad går på bekostning av de oppgavene kommuner og fylkeskommuner skal løse for innbyggerne. Nå er vi imidlertid først og fremst glad for at konflikten er over, og at innbyggerne igjen skal få de tjenestene de har krav på, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng, i en uttalelse.

Alle kommuneansatte får et lønnstillegg på 2,7 prosent eller minst 12.000 kroner.

- 1,2 prosent er satt av til lokale forhandlinger, og dette har vært viktig for KS, sier Vågeng.

- På dette som på andre områder er det ulike behov i ulike deler av landet og fra kommune til kommune. Derfor er det viktig at kommunene gis mulighet til å kunne tiltrekke seg den arbeidskraften de har behov for, sier Vågeng.

- Streiken lønte seg
YS Kommune er godt fornøyd med resultatet.

- Streiken har gitt et løft for fagarbeiderne i kommunene med et tillegg på inntil 18.800 kroner. Dermed blir det mer attraktivt for ufaglærte kommuneansatte å ta fagbrev. De er den viktigste rekrutteringskilden for fremtidige fagarbeidere i kommunene, sier forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune i en uttalelse.

- Streiken har gitt gjennomslag for at lønnsutviklingen for kommuneansatte skal holde tritt med lønnsutviklingen for ansatte i privat sektor både i år og fremover, sier Olander.

De viktigste punktene i avtalen:

*Et generelt tillegg til alle på 2,7 prosent, minimum 12 000 kroner. Dette tillegget gjelder fra og med 6. juni.

*Justeringer av minstelønnssatsene, der det gis mest til lærergruppene med lengst utdanning og høgskolegruppene.

*Tillegg for arbeid på lørdag/søndag økes til 50 kr per time.

*I tillegg skal det forhandles om lønnstillegg lokalt. Det er satt av en lokal pott på 1,2 prosent av lønnsmassen. Tilleggene gis fra og med 1. august.

KILDE: UNIO

- Utdanning skal lønnes bedre
Unio er også fornøyd med at streiken har gitt resultater for medlemmene. I kommuneoppgjøret ble partene KS og Unio tirsdag kveld enige om en ny avtale for de ansatte. Oppgjøret har en totalramme på i overkant av 4,1 prosent.

- Vi har fått gjennomslag for vårt viktigste krav om at utdanning skal lønnes bedre, sier forhandlingsleder i Unio, Mimi Bjerkestrand, i en pressemelding.

- Samfunnet vil nyte godt av at det nå kan bli litt lettere å rekruttere sykepleiere, førskolelærere, lærere og andre kjernegrupper i kommunal sektor, sier hun.

I gjennomsnitt vil Unios medlemsgrupper etter dette sentrale oppgjøret få en lønnsvekst på om lag 20.000 kroner. I tillegg skal det forhandles lokalt om lokale lønnstillegg.

- Akseptabelt resultat
Leder i LO Kommunes forhandlingssammenslutning, Jan Davidsen, er særlig fornøyd med de økonomiske tilleggene.

- Den viktigste årsaken til at vi fikk på plass et akseptabelt resultat, er innsatsen til medlemmene som har vært ute i streik. Uten en samlet og velorganisert medlemsmasse i ryggen, ville vi som har forhandlet aldri ha fått i havn et helhetlig oppgjør. Oppgjøret sikrer de ansatte en god lønnsutvikling og ryddige arbeidsforhold, sier Davidsen i en pressemelding.

- Både resultatet og reforhandlingsklausulen slår fast at frontfaget har blitt lagt til grunn for oppgjøret, understreker Davidsen.

Streiken i Oslo kommune over
Også i tariffområdet Oslo kommune kom partene til enighet. – Streiken har gitt oss samme økonomisk ramme som i resten av kommunene i Norge, sier fungerende forhandlingsleder Silje Naustvik i Unio.

Økonomisk betyr oppgjøret at alle ansatte i Oslo kommune får minimum 10 750 kroner i tillegg per år fra og med 1. mai 2012. Den økonomiske rammen for oppgjøret i Oslo kommune er den samme som Unio fikk og godtok i KS-området.

Unio avslutter dermed streiken i Oslo med umiddelbar virkning. Alle som er tatt ut i streik i Oslo kommune skal fra arbeidsdagens begynnelse onsdag morgen 6. juni gå tilbake til arbeid.

En økt ramme
Unio har i Oslo, som i KS-området, fått en økonomisk ramme i årets lønnsoppgjør på vel 4,1 prosent. Resultatet innebærer et generelt tillegg på lønnstabellen til alle ansatte der det gis et prosentvis tillegg på 2,78 %, minimum 10 750 kroner, med virkning fra 1. mai 2012.

Anbefaler resultatet
Naustvik mener det ikke var mulig for Unio å oppnå mer i årets lønnsoppgjør i Oslo kommune ved å streike videre. Et enstemmig forhandlingsutvalg gikk inn for å godta skissen riksmekleren la fram.

og enda flere flyplasser kan bli streikerammet fra lørdag hvis meklingene i Avinor-oppgjøret og oppgjøret for flyteknikerne ikke fører fram.

Vekterstreiken fortsetter
Torsdag setter LO Stat og Spekter seg sammen hos Riksmekleren for å prøve å finne en løsning på årets tariffoppgjør i Avinor. Det samme gjør Norsk Flytekniker Organisasjon og NHO Luftfart. Begge oppgjørene har frist natt til lørdag.

Fører ikke meklingen fram, kan store deler av norsk luftfart bli rammet av streik lørdag morgen, skriver Romerikes Blad (rb.no).

LO Stat har tatt ut 176 ansatte ved ni flyplasser, og de fleste av disse kan bli stengt i tilfelle streik. Det gjelder flyplassene i Brønnøysund, Førde, Evenes, Kirkenes, Vigra og Hovden. I tillegg vil Værnes og Gardermoen bli rammet av redusert drift. Allerede fra mandag kan den eventuelle streiken bli trappet opp med 70 nye streikende på Sola lufthavn.

Det er ansatte organisert i Norsk Tjenestemannslag og EL&IT Forbundet som eventuelt vil streike, med yrkesgrupper som elektromontører, brann- og havarimannskap, teknikere og lufthavnbetjenter. Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, vil ikke si så mye om de ansattes krav.

– Det jeg kan si, er at det er komplisert og vanskelig, sier han til nettstedet Frifagbevegelse.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere