RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunetopp dømt for sexovergep mot kollega

Tingrettsdommer Ingrid Røstad Fløtten under hovedforhandlingen i saken.
Tingrettsdommer Ingrid Røstad Fløtten under hovedforhandlingen i saken. Foto: Ole-Tommy Pedersen (Finnmarken)
Sist oppdatert:
Utførte oralsex på sovende kollega.

Den kommunale lederen i Øst-Finnmark som sto tiltalt for å ha utført oralsex på en sovende kollega etter et nachspiel i juni i fjor, er dømt til tre år og tre måneders fengsel i Øst-Finnmark tingrett, skriver Finnmarken.

Han må også betale fornærmede, som også har en ledende stilling i kommunen, 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Utmålingen er i tråd med påstanden fra aktor, konstituert statsadvokat Tor Børge Nordmo, og bistandsadvokat Edel Hennie Olsen. Tiltalte forklarte at han ikke husket noe av hendelsen, og at hvis det skjedde noe, må han ha vært ute av bevissthet.

- Overhodet ikke frivillig

Retten har fullt og helt trodd på fornærmedes forklaring.

- Det er overhodet ingen holdepunkter for at det dreier seg om frivillig seksuell kontakt, noe tiltalte for øvrig heller ikke har hevdet, skriver rettens administrator, Ingrid Røstad Fløtten, i dommen.

De to mennene hadde vært ute på byen etter et større møte i kommunen 6. juni i fjor. Utpå natta hadde de funnet veien sammen til bygget hvor fornærmede hadde kontor, og hvor de trolig begge sovnet etter å ha drukket litt øl.

Våknet på sofaen

Den pådømte hendelsen fant sted et par timer etter de ankom lokalet.

- Ved sekstiden våknet fornærmede på en sofa på kontorets møterom. Han lå på ryggen med buksene trukket ned, og tiltalte hadde hodet over fornærmedes underliv og sugde hans penis, skriver retten om hendelsesforløpet.

I tillegg til fornærmedes forklaring, var funn av DNA fra spytt på innsiden av hans underbukse sentrale bevis i saken. Tiltalte forklarte i politiavhør at han husker at fornærmede hadde buksene trukket ned da han våknet, men svarte mer diffust på dette i retten.

- Kan ha vært søvngjenger

Tre år og tre måneder er normalstraffenivået for forbrytelser som rammes av voldtektsparagrafen, og retten ser ingen grunn til å gå lavere enn det. I sin prosedyre viste forsvarer Svein Kristian Wikstrøm til at hendelsen skjedde en god stund etter de ankom kontorbygget.

- Derfor kan det ikke utelukkes at tiltalte handlet i søvne, noe som gir straffritak, mente forsvareren.

Retten landet imidlertid på at hendelsene skjedde under selvpåført rus.

- Tiltalte skal bedømmes som om han var edru. Retten legger til grunn at han var klar over at fornærmede sov tungt og dermed var ute av stand til å motsette seg handlingen. Tiltalte har utvist forsett, konkluderer Øst-Finnmark tingrett.

Stor belastning

Den fornærmede mannen har vært sykmeldt siden overgrepet skjedde. Han sliter med manglende søvn, flashback og generell uro, og går til samtaleterapi.

- Overgrepet har påvirket fornærmedes familieliv, idet han blant annet har blitt mer engstelig og urolig, skriver retten.

Fløtten og meddommerne, Morten Boland Jørgensen og Reidun Rushfeldt, legger også vekt på at overgrepet ble utført av en mann som i noen sammenhenger var hans overordnede i kommunen.

Les flere saker i Finnmarken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere