*Nettavisen* Nyheter.

Kommunetopp økte lønnen med 40 prosent på to år

Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen)

Lønnen til den lokale toppsjefen økte lønnen med 360 000 kroner.

18.06.12 21:19

I 2009 hadde han en lønn på 888 878 kroner. I 2010 økte lønnen til 1 095 778. I fjor hadde han en lønn på 1 252 833.

Det kommer frem i årsmeldingen til Bergen kommunale pensjonskasse (BKP).

– Det stemmer at det har vært en økning i min lønn. Den er det styret i BKP som bestemmer. Jeg har vært direktør i BKP siden 2008, sier BKP-direktør Bjørn Eknes.

– LIKER DET SVÆRT DÅRLIG
Dette reagerer Aps Harald Schjelderup (Ap) sterkt på, og tok opp problemstillingen da bystyret skulle behandle årsrapporten for Bergen kommunale pensjonskasse for 2011.

– Ap ønsker dyktige og gode ledere i Bergen, men en lønnsøkning på over 40 prosent på to år er for mye, sier Schjelderup.

– Vi kan ikke i det ene øyeblikket mane til moderasjon, og i det neste gi lønnsfest for ledere. Dersom det er spesielle forhold som skal kunne tilsi en større lønnsøkning enn vanlig, så må slikt begrunnes særskilt. Vi har ikke sett noe slikt i denne saken. En lønnsøkning på over 40 prosent for en direktør liker Ap derfor svært dårlig.

PRESSET LØNNEN NED
– En lederlønn på 1,2 millioner kroner vil jeg si er veldig lavt sammenlignet med andre pensjonskasser i landet, sier finansbyråd Liv Røssland (Frp).

Styreleder i BKP, Tor Woldseth (Frp), sier til BA at lønnsøkningen har naturlige årsaker.

– Bjørn Eknes var ansatt på prøve og hadde da en lønn på 800 000 kroner. Hans forgjenger Rolf Kalsen hadde en lønn på 1 032 731 i 2007. Vi valgte å presse lønnen ned for så å øke den gradvis. På den måten kan du si at vi har spart penger. Vi kunne valgt å Eknes over én million i lønn fra den dagen han ble ansatt, men fikk gjennomsalg for å øke lønnen gradvis.

Woldseth sier at dersom man sammenligner Karlsens lønn i 2007 og lønnen til Eknes i 2011, har det bare vært en årlig lønnsøkning på 4,95 prosent.

Han påpeker at en lønn på 1,2 millioner kroner er helt berettighet.

– Eknes forvalter over ti milliarder kroner. Og han forvalter de meget godt. Vi må ligge på dette lønnsnivået for å få flinke kompetente folk til stillingene, avslutter Woldseth.

Bergen kommunale pensjonskasse har som formål å yte pensjoner til medlemmene og deres etterlatte.

Medlemmer er ansatte i Bergen kommune og andre virksomheter med nær tilknytning til kommunen.

LES FLERE SAKER FRA BERGENSAVISEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.