Gå til sidens hovedinnhold

Kommunetopp tatt med 3,86 i promille etter bilkrasj

Midt på en tirsdag formiddag kjørte personbilen kommunetoppen disponerer inn i en lyktestolpe i Fana. En time senere viste alkoholpromillen hele 3,86.

BERGEN (ba.no): - Jeg husker absolutt ingenting av hendelsen, ikke hvor jeg skulle eller hvor jeg kom fra – ingen kontekst. Ingenting. Promillen er jo skyhøy, jeg kunne dødd av forgiftning. Det er mye jeg selv skulle hatt svar på, sier lederen til BA.

Påtalemyndigheten mener at han utgjorde en fare for andres sikkerhet i trafikken. Ved 11-tiden om formiddagen 25. september 2012 fikk politiet melding om at en bil hadde kjørt med fronten i en lyktestolpe.

Møter BA på rådhuset
Mannen i 50-årene og informasjonssjef i Bergen kommune Eva Hille velger å møte BA i rådhuset.

Der forteller han at han har en bipolar lidelse, som han først ble diagnostisert med i voksen alder.

Lederen forklarer at før han ble tatt med promillen på 3,86 hadde han ikke så mye som en fartsbot på rullebladet engang.

Diagnosen, forklarer han, har gjort ham i stand til å forstå seg selv og sin egen adferd bedre. Lidelsen innebærer store svingninger, fra depresjoner til maniske faser.

- I den maniske fasen er man den mest kreative av alle, og man deler alt man har. Men det er også en farlig fase, fordi man da kan bli aggressiv og fremvise atypisk adferd, sier han.

Lederen har gått på medikamenter for å dempe svingningene lidelsen innebærer lenge, men sier at det viste det seg at han var svært under-medisinert den høsten han krasjet i lyktestolpen.

Til psykiater ukentlig
Da det skjedde, forklarer han, var han inne i en manisk fase.

- Og for folk med bipolare lidelser er alkohol selvmedisinering, sier lederen.

- Har du hatt alkoholproblemer på toppen av den psykiske lidelsen?

- Alkohol ikke et problem så lenge jeg er rett medisinert.

Nå går han til psykiater ukentlig. Mannen har hatt ansvarsfulle posisjoner hele sitt voksne liv, frem til han frivillig gikk av like etter at han ble tatt av politiet.

- Tungt medisinert
I fjor sommer var tankene ekstra tunge. Han planla i detalj hvordan han skulle ta sitt eget liv. Det skulle ta seg ut som en drukningsulykke. Det, tenkte han, ville være noe familien hans på sikt kunne forsont seg med.

- Jeg kom frem til at jeg var en belastning for arbeidsgiveren min, min egen familie og en belastning meg selv. Hva er da vitsen, tenkte jeg. Jeg fortalte dette til psykiateren samme uke som jeg hadde lagt planen, og han tok grep. Jeg ble ytterligere medisinert, og jeg kan vel si at når jeg sitter her nå, er jeg tungt medisinert, sier han til BA.

Han jobber ennå innen fagfeltet han tidligere ledet. Arbeidet, sier han, er også medisin, og han setter pris på hvordan kommunen har behandlet ham etter at han la kortene på bordet og trakk fra seg stillingen.

- Jeg klarer ikke å la være å tenke på hvilken straffereaksjon rettssystemet vil gi meg, men samtidig er dette noe jeg ikke vet noe om og heller ikke kan gjøre noe med.

Avventer etterforskning
Da han krasjet, ble bilen stående og vippe på understellet, slik at venstre bakhjul hang over bakken. Uhellet skjedde like i nabolaget til kommunetoppen, og politiet fant etter kort tid frem til mannen.

- Sjåføren mistenkes for ruspåvirket kjøring, og ble derfor sendt til legevakten for utvidet blodprøve, opplyste politiets operasjonsleder til pressen etter hendelsen.

Nå viser det seg at bare en time etter uhellet ble alkoholpromillen i mannens blod målt til 3,86, noe som er svært høyt.

Politiadvokat Liv Giertsen vil ikke kommentere detaljer fra etterforskningen eller det som er fremkommet i avhør.

Selv om det er tatt ut tiltale og berammet rettssak, avventer politiet ytterligere etterforskningsskritt, som vil kunne belyse tidspunkt for inntak av alkohol.

- Vi mener det i hvert fall er bevismessig dekning for at han har inntatt alkohol i tiden etter uhellet når han måtte forstå at det kunne medføre etterforskning, sier Giertsen til BA.

Personalsak
- Vi ble gjort kjent med situasjonen svært raskt. Han valgte selv å fratre sin stilling, og vi har hatt en tett dialog og oppfølging av ham, sier kommunaldirektør Robert Rastad.

Rastad sier at lederoppgavene til vedkommende er ivaretatt av hans overordnede, frem til ny leder er på plass.

- Hvilken hjelp har han eventuelt fått av dere?

- Dette er en personalsak, og jeg vil ikke kommentere det nærmere. På generelt grunnlag har vi rutiner for Akan-oppfølging av medarbeidere som har et rusproblem, sier Rastad.

- Er det at han er tiltalt grunn til avskjedigelse?

- Utfra en totalvurdering har vi valgt å ikke gå til avskjedigelse. Han har fortsatt med andre oppgaver innen samme fagfelt, svarer han.

- Hvordan har han skjøttet sine arbeidsoppgaver i kommunen frem til nå?

- Vi har vært veldig fornøyd med det arbeidet han har gjort før og etter denne hendelsen, og han er en høyt skattet medarbeider. Det er trist med denne typen hendelser, for ham, kolleger og hans familie. Men vi som sitter i ledende stillinger i det offentlige, har et skjerpet krav til hvordan vi skal agere. Dette valgte han selv å ta konsekvensene av, sier Rastad.

Kommentarer til denne saken