RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kona skutt i hodet - nå skal ektemannen på romferd

Foto: Chris O'Meara (Ap)
Sist oppdatert:
Hun ble kritisk skadd under massakren i Tucson. Nå mobiliserer hun krefter for å se ektemannen vel av sted på hans romferd.

Fredag tar romferga Endeavour av for siste gang. Kaptein og leder for de seks besetningsmedlemmene er Mark Kelly, ektemannen til kongressmedlem Gabrielle Giffords. For snart fire måneder siden ble hun skutt i hodet og kritisk skadd under massakren i Tucson i Arizona.

Det er først nå - i forbindelse med ektemannens nært forestående romferd - at Giffords har vist seg offentlig, melder ABC 13 News.

Video av avreisen
En video viser Giffords ankomme i rullestol og møysommelig ta seg opp trappene til flyet som skal bringe henne fra Houston til Kennedy Space Center i Florida. Hun har aldri gått glipp av en av ektemannens utskytninger. Heller ikke denne gangen, til tross for alt hun har gjennomlevd. Dette er en kjærlighetshistorie som har beveget amerikanerne. Giffords har blitt en inspirasjon for mange - inkludert mannskapet på Endeavour. Politikeren fra Demokratene har tilbrakt tida siden skyteepisoden på sykehus og har den siste tiden bare hatt kortere permisjoner.

- Hun har jobbet hardt for å få legenes tillatelse til å reise, sa Mark Kelly til pressen.

Dro seg opp flytrappen
Giffords har fortsatt vanskeligheter med å bevege høyre del av kroppen, men hun var sterk nok til å dra seg opp trappene. Bildene av Giffords på vei opp flytrappen er det synlige beviset på en oppsiktsvekkende bedring etter dramaet i Tucson 8. januar.

Da åpnet Jared Loughner (22) ild og drepte seks personer under et folkemøte. 13 personer ble skadd.

Skytes opp fredag kveld
Oppskyting av romfergen er planlagt til klokka 21.47 norsk tid fredag, melder Norsk Astronautisk Forening.

Også president Barack Obama og hans ektefelle Michelle skal følge oppskytingen, som er den 25. og siste for Endeavour og den 134. romfergeturen totalt. Hele romfergeprogrammet lakker nå mot slutten. Den siste romfergeturen går i juni.

Skal ha med utstyr
Endeavours oppdrag på den 14 dager lange ferden er å bringe opp utstyr til Den internasjonale romstasjonen, blant annet et spektrometer, Alpha Magnetic Spectrometer-2, opplyser NASA på sine nettsider.

Den opprinnelige tidsplanen om oppskyting 19. april gikk i vasken på grunn av annen trafikk ved Den internasjonale romstasjonen. For øyeblikket ser alt bra ut, både når det gjelder fergen og værforholdene. En grassbrann som rammet et område nær utskytningsstedet torsdag har ikke påvirket tidsplanen.

NASA vil sende direkte på nett-TV, som man kan koble seg til via NASAs hovedside.

Se videoinnslag fra ABC 13 News under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere