RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Shutterstock)

Kona til «Fredrik» er voldelig

Sist oppdatert:
- Når støvsugeren går daglig, er det ikke lenge til det eksploderer.

(SIDE2): - Vi møttes i jobbsammenheng. Hun var så positiv, sprudlende, hadde godt humør, og viste så stor interesse for meg og mine omgivelser, sier «Fredrik».

Både «Fredrik» og eks-kona er høyt utdannede mennesker som tjener godt. De nådde den klassiske drømmen, med fint hjem, gode venner og en liten sønn. Men bak fasaden lå marerittet i form av psykisk og fysisk vold.

Angret
For ti år siden innledet de to et forhold og etter noen måneder tok Fredrik med seg datteren fra et tidligere ekteskap, for å besøke den nye kjæresten sin. Det var første gangen han merket at noe ikke var helt som det skulle.

En voldelig kjæreste kan være livsfarlig etter bare en uke. Les her hvilke signaler du ikke må ignorere.

Les også historien til «Katrine», som måtte feire 20 års dagen på krisesenter, her.

- Hun gikk til verbalt angrep på meg, fordi 10-åringen min ikke oppførte seg slik hun ville. Da tenkte jeg at jeg bare skulle ta datteren med meg og dra hjem igjen. Men det gjorde jeg altså ikke, og det har jeg angret på mange ganger siden og lurt på hvordan ting kunne blitt.

Endret personlighet
Men kjæresten var da allerede gravid, Fredrik ville ikke la barnet i stikken og de to flyttet sammen. De tre-fire første månedene gikk det greit, men etter hvert oppdaget Fredrik at ting ikke var som de skulle.

- Personligheten hennes forandret seg. Hun kunne bli forbannet for ingenting og jeg klarte bare ikke å forutse hvilke ting hun skulle reagere på. En gang sto hun og viftet med en diger kniv i ansiktet på meg. Jeg hadde gått ut med søpla og blitt stående og prate med en nabo noen minutter. Det ble feil.

Bankboks
Etter tre-fire år bestemte Fredrik seg for å skrive ned episodene. Han oppdaget at han fortrengte det som skjedde, og etter hvert trodde han knapt på det selv. Han måtte huske, og skrivingen ble også en form for terapi.

- Jeg har tenkt på hva dette gjorde med meg. Jeg ble lei, sliten, trøtt, og var ukonsentrert i jobben, som igjen ble kommentert fra enkelte kollegaer. Jeg kunne ta til tårene bare noen spurte meg hvordan det gikk. Jeg brukte til tider hele døgnet på å opprettholde fasaden og inntrykket av at alt var ok.

---------------------------------------------------------------------

Reform - Ressurssenter for menn: reform.no og
Mannstelefonen: 2234 0960

Familievernkontor: bufetat.no

---------------------------------------------------------------------

Papirene oppbevarte han i en bankboks, sammen med utskrifter om psykopati. Han mener å ha funnet flere trekk hos eks-kona.

- Men sånne ting kan jo passe for alle. Men selvfølgelig, jeg forstå jo at dette ikke var et sunt normalt forhold, sier Fredrik, som kvier seg for å «snakke dritt om kona si», som han kaller det.

Paranoid
Psykisk vold gjennom trakassering, drittslenging om mannen til felles venner, ydmyke ham foran andre, beskyldninger om svindel, tråkke på den han er. Fysisk vold i form av slag, spark, bruk av kjøkkenredskaper. Løgner i form av å si at hakket i panna skyldes klossethet og en kjøkkendør, alt sliter på Fredrik.

- Jeg har vært redd for at neste gang dør jeg. Jeg sov dårlig om natta, det blir mye vandring rundt i stua nattetid. Noen ganger følte jeg meg paranoid, hører jeg lyder så tror jeg at det er hun som skal angripe. Det har gått så langt at jeg har måttet snakke med kompisene mine, og de ble forbanna for at jeg fremdeles er der, sier Fredrik.

--------------------------------------------------------

Har du tips?
SMS eller MMS til 1930
Ring 21006010
E-post til side2@nettavisen.no

--------------------------------------------------------

- Men det er det store spørsmålet da – hvorfor går jeg ikke? Min unnskyldning er at jeg har en sønn som jeg ønsker å være til stede for. Få ham gjennom skolen. Det er et fornuftsforhold. Dessuten er jeg redd for å bli alene.

- Jeg vet dette er idioti og galskap. Men jeg går i ring, og jo lengre tid det går, jo vanskeligere blir det å komme seg ut av det.

En annen verden
Fredrik sier han lar seg styre, og gjør ting han egentlig ikke vil for å oppnå fred og ro.

- Når hun får det som hun vil er hun en pus, alt forandres; stemmeleiet, måten hun er på. Er hun derimot misfornøyd, så er hun en helt annen.

Det meste som skjedde i huset er under konas kontroll. Alle andre går på tå for å unngå konfrontasjoner.

- Det er hennes uberegnelighet som styrer livet hjemme. Jeg havnet i en situasjon, i en verden jeg ikke ante fantes. Selvfølgelig har jeg også hørt om vold i forhold, men det var en helt annen verden, ikke min – og jeg skulle i hvert fall aldri havne i noe sånt.

Blodig på gulvet
Fredrik hadde vært på julebord, klokka var blitt ett på natta da han kom hjem.

- Jeg hørte henne komme rasende ned trappa i det jeg åpnet døra. «Ut med deg!» Jeg var dritt lei og sa at greit, jeg går. Men da hoppet hun på meg bakfra og slo og sparket. Mye er svart, men jeg husker at jeg lå på baderomsgulvet mens hun stripset sammen et kutt i hodet mitt.

Fredrik fikk hjernerystelse, og et stort kutt i bakhodet. Blodet på badet vasket kona vekk, og dermed var saken ute av verden. Hun nevnte aldri det som hadde skjedd.

- Hun har aldri vist anger eller sagt hun er lei seg. Hun har konsekvent nektet å snakke om det når jeg har tatt det opp.

------------------------------------------------------------------------------------

«Hun hoppet på meg bakfra og slo og sparket.
Mye er svart, men jeg husker at jeg lå på baderomsgulvet
mens hun stripset sammen et kutt i hodet mitt»

------------------------------------------------------------------------------------

Verbal terror
En kompis av Fredrik ba ham registrere skadene, og hos fastlegen ble han oppfordret til å anmelde forholdet.

- Den fysiske volden har ved enkelte tilfeller vært så grov at den kunne tatt livet av meg. Men det er det psykiske, det verbale som var det verste. Jeg visste aldri når det kom eller hvorfor det skjedde.

Flere har den senere tiden fått greie på hva som skjer. Fredrik er på bristepunktet, og han bryr seg ikke lenger om hvem som vet.

- Hun er så flink sosialt, flink på jobben, mye humor, er engasjert. Hvem skulle tro meg? Hadde vi besøk av venner, så sto hun nærme meg og strøk meg over kinnet. Det var en helt vemmelig følelse, sier Fredrik, som i hverdagen forsøkte å unngå kona så mye som mulig.

- Men jeg orker ikke skjule det lenger, det føles greit å slippe å leve med det i hemmelighet.

Redd seg selv
I høst tok Fredrik kontakt med en støttetelefon for menn som har opplevd vold. Det ble en ventil, et sted han kunne snakke med noen som også kunne forklare og forstå. Det å føle han ikke kunne kommunisere problemene, men måtte gå og lide i stillhet, ble for mye.

- Kvinner er ofte flinkere til å snakke sammen og å uttrykke seg. Jeg vet ikke engang om jeg klarer å gjøre ting forståelig nå, om jeg greier å forklare hvordan dette føles, sier Fredrik.

----------------------------------------------------------------

«Det er lenge siden det har skjedd noe nå,
ikke siden før jul, så jeg vet det skjer noe snart.
Det er bare snakk om uker»

----------------------------------------------------------------

I tillegg har han vært i time hos familieterapeut, noe som var svært vanskelig ettersom han kom alene. Også politiet var han hos.

- De oppfordret meg også til å anmelde, men i det minste vet de hva det dreide seg om dersom det skulle komme en melding fra huset vårt. Jeg sa også til dem at jeg fryktet for hva jeg selv kunne finne på å gjøre til slutt. Jeg merket at jeg de siste årene nærmest klikker når hun holder på, jeg er redd for at jeg en dag kommer til å slå tilbake.

Kjenner symptomene
Volden går i en sirkel, fra vold til rolige perioder til vold. Fredrik merker symptomene på at det brygger seg opp på ny flere dager i forveien.

- Når støvsugeren går minst én gang om dagen, så er det ikke lenge til det smeller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere