«Hei, Gerald, velkommen til Norge. Klamydia er vår mest populære suvenir», stod det skrevet i Instagram-innlegget til kondomprodusenten Geil Norway.

Under innlegget var det skrevet «Velkommen, Gerald. Beskytt dere gjennom helgen!»

– Vi ønsker å bruke humor i stedet for pekefingeren når vi oppfordrer unge voksne til å bruke våre produkter for å beskytte seg, da ble ankomsten av verdens største krigsskip en mulighet vi ikke kunne la gå fra oss. Vi håper både amerikanere og nordmenn forsvarer seg sammen mot kjønnssykdommer, både med og uten hangarskip liggende i fjorden, forteller Even Jystad, daglig leder og medgründer i selskapet, i en pressemelding.

Les også: FHI: Sterk økning av klamydia og gonoré i 2022

Verdenstoppen

Norges høye klamydiatall skiller seg ut på verdensbasis. Lege ved Sex og samfunn, Trine Aarvold mener dette kan skyldes to ting:

– For det første er vi veldig dårlige på å bruke kondom i Norge, men på den andre siden er vi supergode på å teste oss og har et godt tilbud for testing i hele landet. Det gjør at vi finner veldig mange tilfeller som gjør at statistikken vår blir høy. Mange unge har kanskje ikke fått den undervisningen de trengte under pandemien og vi ser at mange infeksjoner, ikke bare seksuelt overførbare, har fått en økning etter korona, sier Aarvold til Nettavisen.

Aarvold synes det er greit at man informerer besøkende om vanlige infeksjoner, og synes generelt at kondomreklame er fint, men ønsker ikke å kommentere Geil Norways reklame spesifikt.

– En del turister kommer fra land som kanskje er opptatt av å hindre spredning av mer alvorlige infeksjoner enn klamydia. Gonoré er en infeksjon som er mer vanlig i USA, men som har fått en kraftig økning i Norge det siste året. Faren med at gonoré øker er at vi ofte må behandle med antibiotika, og gonoré er på vei til å bli resistent mot det vi har å behandle med, sier hun.

Les også: Ny slankemedisin vekker oppsikt: – Banebrytende

Hun påpeker at det i det siste året har vært et større fokus på bruk av kondom blant unge.

– Vi bør hjelpe de unge til å få gode vaner ved å gi informasjon om seksuelt overførbare infeksjoner, samt kunnskap om å bruke kondom. Det vil gjøre dem tryggere, og flere vil ta bedre valg for seg selv.

Aarvold forteller at det å endre kulturen tar tid, men erfarer at ungdommer de snakker med selv ønsker at kondom skal være mer akseptert å bruke enn det er i dag.

Les også: 5000 amerikanske soldater på byen: Tore spår sjekkekaos

Økning av klamydia og gonoré

– Vi sitter på data som viser at unge nordmenn er altfor dårlige til å beskytte seg når de har sex, men vi tror at det gjøres for lite positivt for å oppfordre dem til å gjøre noe med det, sier Jystad.

Folkehelseinstituttet (FHI) meldte om en kraftig økning av klamydia og gonoré i siste halvdel av 2022.

Også Hiv- og syfilistallene har økt mellom årsskiftet 2021 og 2022.

– Fra august 2022 har antall meldte tilfeller av klamydia ligget høyere enn tidligere år. Dette sammenfaller med en tilsvarende økning i gonoré blant unge heteroseksuelt smittede, og kan skyldes økt sosial kontakt etter gjenåpningen av samfunnet. Noen endringer i kriterier for rapportering og overvåking kan også ha bidratt til at melderaten har økt, sa overlege Anne Olaug Olsen ved FHI i en pressemelding tidligere i år.

Les også: Slik er livet for de amerikanske soldatene på USS Gerald R. Ford

Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen i Norge, og forekomsten øker særlig blant de unge. Det ble totalt meldt om 29.271 tilfeller av klamydia i 2022.

Les også: Hevder hun ble smittet med HPV i baksetet på bil – får 50 millioner kroner i erstatning

– Økt kondombruk er avgjørende for å begrense smittespredningen av klamydia og gonoré. Samtidig er det svært viktig med god smittevernveiledning og grundig smitteoppsporing rundt hvert tilfelle, sier Olsen.

Les også: Dette møter turistene på Oslo S: «Beskytt dere mot de lokale»

Les mer: Verdens største krigsskip har ankret opp i Oslo