Gå til sidens hovedinnhold

Konfirmantene fordeler seg som før

Oslo (NTB): Mens andelen kirkelige konfirmasjoner har sunket litt de siste årene, velger omtrent like stor andel av ungdommene den humanistiske varianten.

Som i fjor velger 15,7 prosent av årets 14-åringer å konfirmere seg humanistisk. Det absolutte tallet har sunket litt, fra 9.989 i fjor til 9.788 i år, men årets kull av 14-åringer er litt mindre, dermed er andelen stabil.

Akershus topper statistikken med 23,2 prosent oppslutning - tett fulgt av Vestfold, Sør-Trøndelag og Oslo. Den største prosentvise framgangen finner vi i Aust-Agder. Nederst på statistikken ligger Sogn og Fjordane, med 5,4 prosent oppslutning, ifølge Human-Etisk Forbund.

Kirken har fått redusert sin andel fra 2010 til 2012 med 2,3 prosentpoeng, fra 66,1 til 63,8 prosent. Årets tall for kirken er ikke klare ennå.

Konfirmasjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund, Inger-Johanne Slaatta, tror innvandring og konfirmasjon i andre trossamfunn kan være årsaken til at færre velger kirkens seremoni. Hun mener det viktigste er at alle kan velge fritt.

- Vi er fornøyd uansett hvis vår andel er et resultat av at norske ungdommer har fått velge selv. Det kan være ungdommer rundt om som ikke får et reelt tilbud fra oss. Vi er ikke til stede i hele landet, slik kirken er det. Derfor tror jeg vi har et uforløst potensial mange steder, sier hun til Fritanke.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka