RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød/illustrasjonsfoto

Konfirmanter anmeldt for overgep på konfirmantleir

Sist oppdatert:
På konfirmantleiren på Oksøya skal en 14 år gammel gutt ha blitt utsatt for et grovt intimt overgrep i sin egen seng etter at han hadde lagt seg om kvelden.

Politi, skole og barnevern er koplet inn i saken.

Oksøya leirsted eies av Normisjon, men Normisjon er bare utleier og har ingenting med det som skjedde på konfirmantleiren forrige helg å gjøre, skriver Porsgrunns Dagblad.

En menighet i Vestfold arrangerte helgeturen til Oksøya utenfor Brevik for de nye konfirmantene. De ankom fredag 6. september og skulle være til søndag. Natt til lørdag ble alt annet enn hyggelig.

Vekket av mobbing
- Gutten hadde lagt seg for kvelden, og lå og sov i soveposen da to andre gutter, også de konfirmanter, kom inn på rommet og utsatte ham for overgrepet, sier krimsjefen i det aktuelle distriktet til PD.

Politiet beskriver hendelsen som en mellomting mellom seksuell handling og legemsfornærmelse.

- Det er lite som tyder på at overgrepet hadde et seksuelt motiv, det bærer mer preg av mobbing. Gutten som er fornærmet i saken har tatt det som skjedde svært tungt, sier krimsjefen.

Tok affære
Ryktene om hendelsen har begynt å svirre, og det er blitt sagt at voksne som var til stede og hadde ansvaret for leiren, ikke tok hendelsen alvorlig nok. Det er krimsjefen ikke enig i.

- Presten som var med varslet politiet om saken mandag formiddag, skolen som alle de tre involverte guttene går på er blitt orientert og følger opp saken og barnevernet koples inn. De to guttene som er anmeldt for overgrepet ble utvist fra konfirmantleiren. De ble sendt på land neste morgen, sier krimsjefen.

Beklagelig
Normisjon region Telemark eier og driver leirstedet og har et tydelig reglement for utleie, men er ikke ansvarlig for hva som skjer på utleiearrangementene. Regionleder Sam Tore Bamle kjente ikke til hendelsen på konfirmantleiren forrige helg før PD snakket med ham torsdag.

- Det er beklagelig at sånt skjer hos oss. Sjøl har vi veldig stort fokus på denne type hendelser. Vi har veldig strenge retningslinjer og tar det på dypeste alvor, sier Bamle.

Start på konfirmanttida
- Hva tenker du om det som skjedde på Vestfold-menighetens konfirmantleir?

- For det første at det er leit at det har skjedd. Konfirmantkullene starter ofte med leir, og man kjenner ikke hverandre på forhånd. Da kan det skje at ikke alt kan demmes opp for, sier Bamle.

Sognepresten som var med på Oksøya-leiren kontaktet den lokale politistasjonen umiddelbart over helgen, og foreldrene til den fornærmede gutten har politianmeldt hendelsen.

- Vi har mottatt anmeldelsen og har snakket med foreldrene og gutten. Vi etterforsker saken utfra at de involverte er under den kriminelle lavalderen. Strafferettslig vil anmeldelsen bli henlagt. Men vi gjør en grundig etterforskningsjobb og skole og barnevern følger opp, sier krimsjefen.

Traumatisk
- For gutten det har gått ut over er hendelsen veldig traumatisk og alvorlig. Han er blitt utsatt for mobbing også tidligere, legger krimsjefen til.

Ifølge anmeldelsen skal den fornærmede gutten ha sovet alene på rommet da de to andre konfirmantene kom inn. Det skal ha vært midt på natta og de aller fleste sov.

Om Oksøya leirsted opplyser Normisjon at stedet har to internatbygg med til sammen 94 sengeplasser, vesentlig på 4-mannsrom. Hva de to guttene som nå er politianmeldt gjorde på egenhånd om natta er så langt ikke kjent. Det er også ukjent hva som skjedde like etter den anmeldte hendelsen og hvordan dette forløp fram til guttene ble utvist. Ifølge politiet gjenstår flere avhør for å få kartlagt hele hendelsesforløpet.

Varslet og søkt råd
- Mange har liten erfaring i å takle sånne hendelser, men menigheten har varslet oss og søkt råd om hvordan saken skal håndteres best mulig. Det er gjort mange grep. Menigheten har gjort en bra jobb. Jeg har inntrykk av at de har tatt tak i det fra første stund, sier krimsjefen.

Oksøya leirsted er mye brukt. I sin egenomtale skriver leirstedet at hver sommer er hundrevis av barn, ungdom og voksne på leir der. Dette er deltakere på Normisjons egne leirer eller konfirmantleirer, leirskoler, kurs/konferanser eller andre arrangementer der arrangøren leier stedet.

- Å være sammen på denne måten er helt topp. Her treffer en nye venner, eller dem en har vært på leir sammen med før. Kontakter og bånd knyttes for livet, heter det.

Det er heller ikke kjent hva slags konsekvenser hendelsen kan få for de to anmeldte guttene, verken straffemessig eller i den videre konfirmantundervisningen.

Presten: - Har hatt foreldremøte
Sognepresten som var med på konfirmantleiren på Oksøya sier han ikke vil eller kan kommentere hendelsen i media.

- Vi har vært åpne om hva som skjedde i de fora vi skal være åpne. Utover det har vi lagt bånd på oss sjøl, sier sognepresten til PD.

Han opplyser at foreldrene til konfirmantene har vært samlet til informasjonsmøte.

Statuere alvoret
- Saken blir fulgt opp av de instanser som er satt til å håndtere slike saker, sier sognepresten og understreker at det er viktig å statuere alvoret i det som har skjedd.

Han bekrefter at leiren på Oksøya markerte starten for et nytt konfirmantkull. Den erfarne presten sier han aldri har vært borte i en slik sak.

Ifølge info på kirkens eget nettsted ble leiren på Oksøya arrangert for konfirmanter fra tre av menighetene i Vestfold-prostiet.

Det blir videre opplyst at prisen for hver leirkonfirmant er 3300 kroner.

- Det inkluderer seks dager konfirmasjonsleir sommer, en helg med vinterleir, t-skjorte, bibel, pysjcup og konfirmantfestival, heter det.

Les flere saker i Porsgrunns Dagblad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere