RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kong Christian Frederik på plass foran Stortinget

AVDUKING: Dronning Margrethe av Danmark avduker her Christian Frederik-monumentet på Eidsvolls plass ved Stortinget. Monumentet er regjeringens gave til Stortinget i forbindelse med Grunnlovens 200-årsjubileum.
AVDUKING: Dronning Margrethe av Danmark avduker her Christian Frederik-monumentet på Eidsvolls plass ved Stortinget. Monumentet er regjeringens gave til Stortinget i forbindelse med Grunnlovens 200-årsjubileum. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Dronning Margrethe av Danmark sto for avdukingen.

Syrinene på Eidsvolls plass blomstret, himmelen var skyfri og tilskuerne langs Oslos hovedgate applauderte spontant da dronning Margrethe av Danmark og kong Harald søndag ankom Løvebakken for å avduke minnesmerket over kong Christian Frederik.

I 22 grader pluss sto de frammøtte tilskuerne tett i Studenterlunden og langs Karl Johan ved Stortinget for å få med seg den kongelige avdukingen av statuen – en gave fra regjeringen til Stortinget i forbindelse med feiringen av Grunnlovens 200-årsjubileum.

– Gratulerer med flott 17. mai-feiring, hilste statsminister Erna Solberg (H) til alle, før hun overrakte gaven til Stortinget ved stortingspresident Olemic Thommessen.

– Takknemlighet

– Monumentet er et varig uttrykk for vår takknemlighet overfor den unge kronprins som ble vår konge, den første konge i et selvstendig Norge på over 400 år og den første folkevalgte konge i Europa, sa statsministeren.

Stortingspresident Olemic Thommessen dvelte i sin takketale lenge ved det ettermæle kong Christian Frederik fikk i Norge i årene etter 1814.

– Han ble lenge til del en ufortjent plass i bakgrunnen i norsk nasjonsbyggings historie, sa stortingspresidenten.

Det første initiativet

Stortingspresident Olemic Thommessen minnet om at det første oppropet fra det norske folk om å reise et minnesmerke over kong Christian Frederik, ble lansert 17. mai for 100 år siden.

– 100 år etter dette initiativet samles vi nå alle om et minnesmerke. Hjertelig takk til regjeringen for gaven, avsluttet stortingspresidenten.

Statuen av kong Christian Frederik er 3,5 meter høy. Den er formet av billedhoggeren Kristian Blystad, som gikk seirende ut av konkurransen om oppdraget der 38 kunstnere i utgangspunktet deltok. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere