Gå til sidens hovedinnhold

Kong Harald: «Vi skal bygge Norge videre i kjærlighet»

Kong Harald og statsminister Erna Solberg deltok i markeringen på Akershus festning.

Med overflyvning, salutt og «Ja, vi elsker» innledet programmet for frigjøringsmarkeringen på Akershus festning fredag.

Kongen innledet med å snakke om motstandsmannen Carl Johan Oftedahl fra Stavanger som satt dødsdømt på Akershus festning og hans siste ord med et ønske om fred og kjærlighet i Norge.

- Vi skal følge motstandsmannen Carl Johan Oftedahls siste ønske; «Vi skal bygge Norge videre i kjærlighet», sa kongen.

Se hele kongens tale på kongehuset.no og nederst i saken

- Paradoksalt nok har vi i dag fått friheten vår begrenset. Vi kan ikke feire dagen på den måter vi ønsker, sa kong Harald innledningsvis og minnet om koronatiltakene som har satt sin begrensning på frigjøringsjubileet.

Likevel, understreket han, har vi uendelig mye å feire og være takknemlige.

- Vi feirer freden og friheten. Vi feirer at vi lever i et land der folket selv velger sine representanter – og der makten er balansert og fordelt til vårt felles beste. Vi feirer også en grunnleggende styrke – som vi i disse dager virkelig opplever verdien av: Tilliten. Vår tillit til hverandre. Og vår tillit til alle dem som tar viktige beslutninger på vegne av felleskapet. Mye av dette manglet hos oss under krigsårene. Og alt dette er fremdeles en fjern drøm for en stor del av verdens befolkning den dag i dag. Derfor har vi god grunn til å gjenkalle jubelbruset fra maidagene 1945 og gjenoppleve gleden og samholdet som preget landet vårt nettopp disse dagene, sa kongen i sin tale.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen deltok alle på 75-årsmarkeringen.

Les også

Publiserer unike bilder fra frigjøringen

Det ble lagt ned kranser ved retterstedet på Akershus festning der mange motstandsfolk ble skutt av nazistene, samt ved minnelunden og nasjonalmonumentet.

Kommentarer til denne saken