TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland døde onsdag. Det bekrefter familien overfor TV 2. Totland ble 74 år gammel.

– Han sovnet stille inn i natt etter en tids sykeleie, sier nevøene Kjell-Richard Finnemann og Harald Joachim Finnemann til TV 2.

Nevøene forteller at de vil minnes ham som en positiv, generøs og omsorgsfull person.

– Det var familie og jobb som var det absolutt viktigste i livet for ham, forteller de.

Slottet opplyser overfor Nettavisen at de har mottatt budskapet om Totlands bortgang.

- Vi har mottatt budskapet om Kjell Arne Totlands bortgang. Våre kondolanser går til hans nærmeste familie, skriver assisterende kommunikasjonssjef ved slottet, Sven Gjeruldsen, til Nettavisen.

Lang karriere

Kjell Arne Totland ble født i Bergen 29. oktober 1944.

Han begynte som hoffreporter i Se og Hør ved tronskiftet i 1991 og fortsatte med hovedansvar for kongestoff i Se og Hør frem til 2011.

Totland sa opp sin kontrakt med Se og Hør for å kunne jobbe med kongestoff på flere plattformer og for flere aktører. Han har vært brukt som kongehusekspert i medier i både inn- og utland og han har hatt flere større oppgaver, blant annet kommenterte han fyrstebryllupet i Monaco i juli 2011 og kronprinsbryllupet i Luxembourg i oktober 2012 direkte på NRK.

Siden 2013 har han vært TV 2s faste kongehusekspert.

- En historiebærer

- Det er en stor sorg for oss i TV 2 at Kjell Arne nå er borte, sier sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes, til Nettavisen.

Han beskriver Totland som unik, med sin brede kunnskap og engasjement for både det norske og europeiske kongehus.

- Den bredden han hadde - der han under en dekning kunne spotte en brosje eller et diadem og fortelle at den brukte en annen dronning for 50 år siden - det var helt fantastisk, sier Sandnes, som sier han vil huske Totland som en viktig historiebærer.

- Den kunnskapen er basert på et brennende engasjement om hva kongehuset betyr og hva det står for i en historisk sammenheng, sier Sandnes til Nettavisen.

- Enorm kunnskap

TV 2-programleder Kjetil H. Dale skriver på Twitter om Totland:

- Jeg kjente Kjell Arne Totland som studiogjest på direkten. Han hadde en nydelig evne til å dele sin enorme kunnskap, tydelig og engasjerende, uten manus, i timevis. Samtidig fulgte han med på monitor og kunne alltid dreie fortellingen til det som dukket opp. En ekte kringkaster.

- Kjell Arne var en fenomenal kollega og fagperson. Ufattelig kunnskapsrik, raus og entusiastisk. Vi vil savne ham lenge, skriver TV 2s Stål Talnes.

Wibecke Lie, mangeårig kongehusreporter i NTB, sier at Totland har vært en god venn og kollega fra de møttes første gang under signingsturen på vei til Trondheim i 1991.

– Hans kunnskaper om det norske og de europeiske kongehusene var uten sidestykke, men så var han etter det han sa selv, interessert i temaet fra han var ganske ung. Så vidt jeg forsto var det morens interesse for kongelige som smittet over på ham, sier Lie til NTB.

Hun tror hans formidlingsevne har hatt betydning for folks oppfatning av kongehuset.

– Som kollega var han både hyggelig og morsom, og hans karakteristiske, høye latter kommer vi ikke til å glemme, sier den tidligere kongehusreporteren.

Huskes for sitt grundige arbeid

Totland dekket til sammen 22 kongelige bryllup for Se og Hør.

Til NTB sier Odd Johan Nelvik, tidligere redaktør i bladet, at Totland hadde en enorm og sjelden detaljkunnskap om kongehusene i Norge og Europa.

– Først og fremst bør han huskes for det grundige arbeidet han gjorde, sier Nelvik, som mener at Totland satte standarden for kongehusdekning i Norge.

– På kontoret hadde han alltid en sort dress og nystrøket, hvit skjorte hengende klar til å rykke ut. Og skjegget trimmet hans hos barbereren på Hotel Continental hver uke, erindrer Nelvik.

Totlands første oppdrag for bladet kom i stand fordi han i brevs form fra Bergen hadde påpekt feil i bladets dekning av kongehuset. Som takk for innspillene ble Totland bedt om å kommentere signingsferden i 1991. Han ble værende i 20 år og fikk etter hvert hovedansvaret for kongestoffet fram til juni 2011.

Utdannet filolog

Kjell Arne Totland tok artium på engelsklinjen med tegning og kunsthistorie Bergen 1963, og jobbet i studietiden som guide og reiseleder. Deretter tok han filologisk embetseksamen med fagene engelsk, fransk og spansk ved Universitet i Bergen (UiB), og senere pedagogisk seminar og studier i kunsthistorie.

I mange år underviste han i tre språkfag ved Tanks videregående skole i Bergen, samt spansk ved UiB, før han ble hentet til Se og Hør.