*Nettavisen* Nyheter.

Kongelig besøk til historiefylket Vestfold

Tønsberg (NTB) Vestfolds historie er spekket med kongekamp og vikinger. Når dagens kongepar besøker fylket denne uken, får de en smakebit av begge deler.

Fylkesturen starter tirsdag morgen i Sande lengst nord i fylket. Som det passer seg i et område med stolte maritime tradisjoner, stiger kongeparet i land fra kongeskipet Norge, som skal følge dem på rundturen.

Allerede den første dagen blir det to folkefester, og i Revetal får kong Harald og dronning Sonja en demonstrasjon i middelaldersk krigskunst. Kålhodekasting høres kanskje ikke så krigersk ut, men når hodene slynges ut fra en trebuchet - en kastemaskin som blant annet ble brukt ved beleiringer av byer og festninger, blir det straks mer schwung over sakene. Og Re kommune kan nok sin historie; de to slagene på Re på 1100-tallet var viktige hendelser i den såkalte borgerkrigstiden.

Onsdagen er det duket for det som kanskje blir høydepunktet på turen. Da skal en tro kopi av vikingskipet fra Oseberg sjøsettes. Skipet er bygget etter samme metode og med samme verktøy som på vikingtiden. det opprinnelige Osebergskipet ble funnet i en gravhaug i Slagendalen i Tønsberg i 1901, etter å ha ligget begravet i 1067 år.

Seilerkongen Harald skal tale ved sjøsettingen av farkosten som er lik den hans forgjengere - både konger og seilere - krysset havene i.

Besøket avsluttes torsdag med besøk på Hvasser og Tjøme i vestfoldskjærgården. På Tjøme ligger også kongeparets private feriebolig på Mågerø. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.