*Nettavisen* Nyheter.

Kongelig trekantdrama

Foto: NRK

ANMELDELSE: Storpolitikk og forbudt kjærlighet er ingrediensene i NRKs kongelige storsatsing.

04.01.10 12:31

Klikk på bildet for å forstørre.

Harry og Charles - Norge 2009. Sjanger: Historisk drama. Med: Maria Bonnevie, Jakob Cedergren, Laura Bro, Hallvard Holmen og Bjørn Sundquist. Premiere NRK1 27.12 kl. 20.45.

(SIDE2:) Året er 1905 og Norge har nettopp løsrevet seg fra Sverige. Foreløpig har det vært en fredelig skillsmisse, men om ikke Norge snart bestemmer seg for en regjeringsform er krigsspøkelset ikke langt unna.

Republikanerne ønsker seg Norges største helt, Fridtjof Nansen, som president, mens rojalistene har prins Carl av Danmark øverst på ønskelisten.

Passer ikke inn
Hjemme i København følger den danske prinsen med på situasjonen, men han aner ikke at han snart skal befinne seg i begivenhetens sentrum. Han trives med sitt private liv som kronprins Fredriks nest-eldste sønn, selv om hans kone, den egenrådige og frittalende prinsesse Maud, stadig kommer i konflikt med hans tradisjonsbunnede og formelle familie.

Spesielt Carls fryktelige fruentimmer av en mor, prinsesse Lovisa av Sverige, har problemer med å godta Mauds frie liv.

Gammel flamme
Carl og Maud kaller hverandre Charles og Harry og har et relativt rolig familieliv sammen med sin 2 år gamle sønn, Alexander. Men i tillegg til en vanskelig svigerfamilie, må også Maud slite med det nære forholdet Carl har til Mauds hoffdame Tulla, som han tidligere hadde et forhold til.

Da utsendinger til Norge endelig tilbyr Carl muligheten til å bli Norges konge, ser Maud det som en mulighet for å komme seg unna det strenge danske hoff, samt Tullas innflytelse over ektemannen. Carl derimot er redd for at det betyr et mindre privat og fritt liv for seg selv og hans familie.

Lite action
”Harry og Charles” er ikke proppet full av store slagscener, fargerike slottsball eller morderiske konspirasjoner. Det er et tett kammerspill som for det meste foregår innenfor husets fire vegger.

Manusforfatter Jonas Cornell og regissør Marit Moum Aune har allikevel greid å skape en svært spennende og medmenneskelig fortelling om hva som kan ha foregått i de skjebnesvangre månedene før prins Carl sa ja takk til å bli kong Haakon av Norge.

Her er det både storpolitiske og mer personlige og hjemlige forhold som spiller inn, og ”Harry og Charles” faller ikke for fristelsen til å bli for teatralsk.

Kvalitet i alle ledd
Her har det nok hjulpet å hente inn noen av Skandinavias aller beste skuespillere til rollene, og særlig Maria Bonnevie og Jakob Cedergren imponerer i de to hovedrollene. Det er også spennende å se Hallvard Holmen, som vi er vant til å se som Roy i ”Himmelblå” traktere rollen som Nansen, noe han gjør svært godt.

Det er tydelig at NRK har brukt mange penger på serien, og ”Harry og Charles” står ikke tilbake for de britiske og tyske kostymedramaene NRK også sender nå i romjula. Dette er rett og slett godt håndverk, og en flott serie og kose seg med i dagene fremover.

Terningkast 5

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag