RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongemaleri avduket på Stortinget

Oslo (NTB): Kongeparet var til stede da maleriet av kong Haralds edsavleggelse i 1991 ble avduket på Stortinget tirsdag.

Maleriet er laget av kunstner Anne Sofie Monrad Vistven. Det er et parallellverk av maleriet som Stortinget ga kongen og dronningen til deres 75-årsdager. Maleriet viser prosesjonen på vei inn til edsavleggelsen 21. januar 1991, der kong Harald går med en løve ved sin side. I bakgrunnen kan man se en gjengivelse av Oscar Wergelands maleri av eidsvollsmennene, som vitne til begivenhetene.

Kunstneren ville bruke dette øyeblikket på vei inn i stortingssalen for å beskrive edsavleggelsen. Hun ønsket å få fram at kong Harald, som blir tatt i ed etter at kong Olav akkurat hadde gått bort, gikk inn i en ny tid og i en ny rolle.

Vistvens utgangspunkt var fotografier som ble tatt av kongen, kronprinsen og dronningen med stortingsrepresentantene i bakgrunnen. Løven, som er symbolet i riksvåpenet, fikk komme til uttrykk som en ekte løve som følger kongen inn.

- Jeg ville la symbolet på stat, konge og riksvåpen få være seg selv. En naturalistisk fremstilt løve, sa Vistven til NTB søndag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere