*Nettavisen* Nyheter.

Kongen åpnet Stortinget

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

169 høytidsstemte representanter er klare for høstsesjonen.

02.10.10 16:45

STORTINGET (Nettavisen): Lørdag klokken 13 trer Stortinget sammen for 155. gang.

I tillegg til stortingsrepresentantene hadde det også samlet noen tusen mennesker utenfor Stortinget. Noen benyttet anledningen til å be de folkevalgte om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Men de fleste var møtt fram i det grå høstværet for å få et glimt av kongefamilien.

Både kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon var til stede. Og for Stortingets representanter knytter spenningen seg til Kongens trontale.

HELE TRONTALEN FINNER DU HER

- Åpningsdagen er en spesiell festdag i Stortinget. Det er den eneste dagen i året Kongen er i Stortinget, sier Inger Lorange Figved, avdelingssjef ved Stortingets informasjons- og dokumentasjonsadvdeling, til Nettavisen.

- Mange bunader
Stikkordet for dagen er høytidelighet.

- I gamle dager var det veldig høytidelig. Da kom man til hest i uniformer. Pompen og prakten er redusert, men fortsatt er det etter norsk målestokk ganske høytidelig når Stortinget åpner, sier Figved.

Åpningsdagen er også den dagen representanter for alle de tre statsmaktene er samlet i stortingssalen: Stortinget som den lovgivende, Regjeringen som den utøvende og Høyesterett som den dømmende makt.

- Alle som får være til stede i stortingssalen og alle ansatte pynter seg, og i stortingssalen er det mange bunader å se, forteller Figved.

Les Nettavisens sak fra fjorårets åpning: Endelig tilbake på Tinget

- Ikke for publikum
Men for folk flest er seremonien inne i stortingssalen noe man bare må følge via tv-skjermen.

- Det er ikke åpent for publikum, sier hun.

Seremonien starter klokken 13, og er beregnet å vare i tre kvarter.

- Stortingets høytidelige åpning gjennomføres etter et tradisjonsrikt program. Forsamlingen synger første vers av Kongesangen før Kongen leser trontalen og en statsråd leser beretningen om rikets tilstand. Til slutt synges første vers av Ja, vi elsker, forteller Figved til Nettavisen.

Dette kan du se
Men selv om du ikke kommer inn på Stortinget lørdag, er det fullt mulig å bli med på festedagen i Oslo sentrum.

- Langs Kongens kjørerute fra Slottet til Stortinget står alle forsvarsgrenene oppstilt som æresvakt. Gardemusikken spiller på Løvebakken før ankomst og blåser fanfare når Kongen går inn og kommer ut igjen, sier Figved.

Om været tillater det, pleier kongeparet også å kjøre i en åpen bil nedover Karl Johan.

Flaggene vil dessuten vaie i hele paradegaten, og det er ventet mye folk siden åpningen i år er på en lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.