*Nettavisen* Nyheter.

Kongen åpnet Stortinget

Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)

- Her var det ingenting nytt, sier Høyre-leder Erna Solberg om trontalen.

02.10.12 15:41

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag åpnet kong Harald Stortinget, og ved sin side hadde han dronning Sonja og kronprins Haakon.

Den høytidelige seremonien startet i Stortinget klokken 13.

Fanfare og kongesang
Presis fem minutter før ett svingte kongens bil inn på Løvebakken, og garden blåste fanfaren. Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon steg ut og gikk opp trappen og inn i Stortinget.

Litt på overtid, klokka 13.05, ankom kongeparet og kronprinsen stortingssalen. Etter kongesangen gikk statsminister Jens Stoltenberg fram til kongen og ga ham trontalen, som kongen leste opp.

- Regjeringens mål er å gi mennesker i Norge frihet og trygghet, frihet til å leve meningsfulle liv og trygghet for jobb, egen økonomi og solide velferdstjenester. Regjeringen bygger sin politikk på at et sterkt fellesskap gir individuell frihet til flest, innledet kongen.

Trontalen viste til et Europa preget av økonomisk ustabilitet, men et Norge med lav ledighet, nyskapning i næringslivet og høy yrkesdeltakelse.

I trontalen slo regjeringen som ventet fast at politikken knyttet til forvaltningen av oljefondet ligger fast - også i perioder med uro i finansmarkedene.

Les hele kongens tale i Stortinget her(PDF)

- Petroleumsinntektene skal komme dagens og fremtidens generasjoner til gode, leste kongen og strevde litt med ordet «petroleumsinntektene».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Sterk satsing på helsetjenester
I trontalen kunngjorde regjeringen også en sterk satsing på helsetjenester og at samhandlingsreformen skal følges opp. Det varsles videre en ny kreftstrategi.

Videre varslet de nye meldinger om boligpolitikken og distriktspolitikken.

Trontalen varslet videre forenklinger som sparer næringslivet for utgifter, en melding om økt verdiskaping innen sjømatnæringen, en helhetlig forvaltningsplan for Nordsjøen og Skagerrak og en melding om konsekvenser av klimaendringer i Norge, for å nevne noe.

- Jeg vil be Gud velsigne Stortingets arbeid og erklærer Norges 157. storting for åpning, sa kongen til slutt.

Etter kongen var det kulturminister Hadia Tajiks tur. Hennes oppgave var å lese beretningen om rikets tilstand.

Les hele talen om rikets tilstand her

Erna: - Ingenting nytt i talen
Høyre-leder Erna Solberg sier til Nettavisen at hun synes det var lite nytt i trontalen.

- Her var det ingenting nytt. Det var som den pleier å være, full av stortingsmeldinger, sier Solberg, før hun fortsetter:

- Dette hadde vært en anledning for regjeringen til å varsle noe nytt. Det gjorde ikke regjeringen, så kanskje de ikke hadde noe nytt, konstaterer hun.

Solberg savnet spesielt en ting i talen.

- Det som kanskje var mest påfallende, var at de ikke nevnte Afghanistan med ett ord i trontalen, sier hun.

Det er nå kun ett år igjen til neste stortingsvalg, der Solberg selv er en stor favoritt til å overta statsministerstolen etter Jens Stoltenberg.

- Det neste året vil vise oss om de har noen ny politikk, sier Høyre-lederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Statsbudsjettet neste
Stortinget trer sammen første hverdag i oktober.

Kongen foretar den høytidelige åpningen av Stortinget første hverdag etter at Stortinget har konstituert seg. Dette skjer omtrent en uke senere når det er valgår.

Under den høytidelige åpningen leser kongen trontalen, som inneholder regjeringens programerklæring for det kommende år. Redegjørelsen holdes av kongen, men det er regjeringen som har skrevet den.

Forslaget til statsbudsjett skal legges frem innen seks dager etter Stortingets åpning. Statsbudsjettet for 2013 legges fram mandag 8. oktober.

HTML EMBED
Stortingets åpning: Garden, Karl Johan 2. oktober 2012

Vil kaste kongen
Samme dag som åpningen av Stortinget skjer, melder TV 2 at tre Ap-representanter vil kaste kongen.

For første gang i historien fremmer stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet forslag om bytte ut monarkiet med republikk.

- Vi er blitt så satt i tradisjonene våre at alle kjøper Se og Hør med bilder av kongefamilien og synes alt er så hyggelig. Man glemmer at dette handler om hvordan landet styres, hvem som er statsoverhode og hvem som har rett til å representere Norge i FN og andre internasjonale forum, sier Arbeiderpartiets Truls Wickholm til tv2.no.

I forrige uke fremmet SV - for tolvte gang - et grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge.

Høyre-lederen sier at hun er uenig med de som vil kaste kongen.

- Jeg tror ikke noe på at det er bedre å velge en politker som skal være nasjonens overhode, sier Solberg til Nettavisen.

Hun mener kongefamilien er viktig for å samle Norge, særlig fordi de er upolitiske.

- De gir også litt mer glamour og oppmerksomhet når vi er i andre land. Vi er et lite land, så det hjelper på, sier hun.

Tabbet seg ut
I 2007 hoppet kong Harald over en side i manuskriptet i trontalen - slik at ingen fikk høre noe om olje- og gassinntekter og forvaltningen av oljefondet, moderate inntektsoppgjør, lav arbeidsledighet eller regjeringens plan om å legge frem en stortingsmelding om arbeidsinnvandring.

- Det må ha vært et hendelig uhell, uttalte informasjonsrådgiver Sven Gjeruldsen ved Slottet da tabben ble kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.