Mandag kunne Nettavisen fortelle at Slottsparken er et av verstingstedene for overfallsvoldtekter i Oslo.

Så langt i år har det vært hele fem overfallsvoldtekter i kongens hage.

Les også: Fem kvinner voldtatt i Slottsparken

- Ba om kraftigere belysning
Voldtektene bekymrer mange, men det som så langt ikke har vært kjent, er at også Slottet har engasjert seg i saken.

Voldtektene i Slottsparken:

- Lørdag 18. juni kl. 03.20
- Søndag 31. juli kl. 02.03
- Søndag 28. august kl. 03.13
- Fredag 7. oktober kl. 20.00

- Søndag 23. oktober kl. 03.40

Her er listen over alle overfallsvoldtektene

For fire uker siden ba Slottet om ekstra tiltak i Slottsparken.

- For en måned siden tok slottsgartneren kontakt med Oslo kommune, som er ansvarlig for belysning av parken, fordi Slottet ønsket en kraftigere belysning av parkens hovedled, forteller assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet til Nettavisen.

Gjeruldsen bekrefter at henvendelsen ble gjort på grunn av overfallsvoldtektene.

- Kommunen har fulgt opp dette og har forsterket belysningen, sier Gjeruldsen.

Etter at Slottet ytret ønske om en kraftigere belysning, har det vært to nye overfallsvoldtekter i Slottsparken.

- Vi har byttet alle pærer
Bymiljøetaten i Oslo kommune opplyser at Infratek, som har kontrakt for drift av vei- og gatebelysningen i kommunen, startet på jobben med en gang henvendelsen fra Slottet kom.

Mandag kveld denne uken, altså i går, ble arbeidet fullført.

- Det vi har gjort er at vi har tatt ut alle lyspærene i alle lampene, og har byttet dem til nye. I tillegg har vi rensket kupler om de har vært møkkete, og er det noen som har vært grå og gitt lite lys, så har vi byttet kupler også, sier seksjonssjef Tom Kristoffersen i Bymiljøetaten til Nettavisen.

De nye pærene har samme wattstyrke som de gamle.

- Ikke egnet for belysning
Kristoffersen sier det nå er blitt bedre lys i Slottsparken, men at det er vanskelig å få det mye bedre med lampene som står der i dag.

- Det er helt umulig å få kraftigere lys uten å bytte lampene helt ut, sier han.

Lampene, som kalles «Oslolykta», er nemlig laget etter en modell fra 1926, og er lite egnet for gatebelysning, ifølge Kristoffersen.

- De lampene er egentlig ikke egnet til belysning. De var fine en gang i tiden, men de har gått helt ut på dato når det gjelder belysning, fordi de lyser til alle kanter. Det er ikke noen reflektor på dem slik det er på lamper i dag, sier han, og legger til:

- Lampene lyser ikke ordentlig helt ned på bakken og på gangveien. Den lyser like mye opp i trærne og overalt, sier han.

I Oslo kommunes belysningsplan står det at det ikke anbefales å bruke lampene, og at de bare skal brukes på plasser hvor det kan ha historisk verdi, som i Slottsparken.

Dessuten; fra 2016 blir det forbudt å bruke pærene som brukes i lampene, fordi de inneholder kvikksølv. Da må lampene bygges om.

Har byttet 600 lyspærer
Den siste uken har Oslo kommune byttet ut over 600 lyspærer rundt om i byen som følge av overfallsvoldtektene, i blant annet Sofienbergparken, ved Olav Ryes plass og ved Vår Frelsers gravlund.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kristoffersen sier til Nettavisen at det må mer omfattende planlegging til om man for eksempel skal sette opp mer lys.

- Du får ikke mer lys i Slottsparken uten å sette opp mer lys, men da må det andre tiltak til - og det må prosjekteres. Det må graves og det er en mer omfattende jobb, sier han.

Overfalt av to menn
For to uker siden skjedde den siste overfallsvoldtekten i Slottsparken, da en 21 år gammel kvinne ble overfalt og voldtatt av to menn da hun gikk gjennom Slottsparken på vei hjem fra byen.

Kvinnen ble utsatt for en fullbyrdet voldtekt av en av mennene, og etter voldtekten stakk gjerningspersonene fra stedet.

Voldtekten skjedde 50-100 menter inn i parken, i nærheten av Henrik Ibsens gate. Ingen er så langt pågrepet for denne voldtekten.

Etter en massiv mobilisering forrige helg, kunne politiet og frivillige puste lettet ut etter en helg uten nye voldtektsanmeldelser.

Totalt har det blitt anmeldt 51 overfallsvoldtektet i Oslo i år.