Kong Harald selv var ledig og skal ha ønsket å dele ut Krigskorset med sverd til norske spesialsoldater på frigjøringsdagen 8. mai, men regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg skal ha ønsket det annerledes, skriver Dagbladet. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Hvis det Dagbladet skriver er riktig, så er det en skandale, sier leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre, til dagbladet.no.

- Kongehuset har lange tradisjoner for å hedre soldatene våre, og det er trist at denne tradisjonen brytes, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen.

Forsvarssjef og statsminister
Da spesialsoldatene Eirik Johan Kristoffersen, Jørg Lian og avdøde Trond Bolles familie søndag fikk utdelt Krigskorset med sverd under en seremoni på Akershus festning, var det forsvarssjef Harald Sunde som sto for utdelingen med statsminister Jens Stoltenberg ved sin side. Flere skal ha spurt seg hvorfor kong Harald ikke var til stede.

På vegne av kongen
Nå skriver Dagbladet at statsministeren og regjeringen ikke ønsket at kong Harald skulle stå for utdelingen, mens kongen selv skal ha uttrykt ønske om å få dele ut medaljen. Statsminister Jens Stoltenberg skal på forhånd ha diskutert saken med kongen.

- Krigskorset ble i år delt ut 8. mai av forsvarssjefen på vegne av kongen. Dette har kongen og statsministeren blitt enige om, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til avisa.

- Enighet om arbeidsdeling
Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier til VG Nett at Kongens fravær ved medaljeseremonien kommer av en arbeidsdeling som Slottet, Stortinget og Regjeringen er blitt enige om. Faremo sier det har vært viktig for regjeringen å forsterke den politiske profilen rundt det å hedre veteranene.

- Blitt enige om dette
Tirsdag ettermiddag kommenterte kongen selv saken overfor pressen under sitt statsbesøk i Slovenia.

- Dette er noe statsministeren og jeg hadde blitt enige om dette. Det jeg kommer til å gjøre nå er å invitere mottakerne i audiens hos oss på slottet, sier kongen ifølge NRK.

Innstiftet av kong Haakon
Krigskorset med sverd ble innstiftet som en norsk medalje 23. mai 1941 av kong Haralds farfar, kong Haakon 7. Dette er nasjonens høyeste utmerkelse for personlig tapperhet og lederegenskaper i strid. Det er første gang Krigskorset med sverd tildeles for innsats etter andre verdenskrig.