Å bygge bro mellom folk og redde kloden vil være blant de viktigste oppgavene som står foran prinsesse Ingrid Alexandra, framholdt kong Harald i sin tale.

Både kongen og prinsessen ble flere ganger rørt til tårer under talen i Store spisesal på slottet lørdag.

– Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor, sa kongen i sin tale

Kongen er selv kjent for å ha humoristisk sans og sa at han håpet at hun hadde fått litt av sin humor fra nettopp ham.

– Og så tror jeg du har tatt med deg en god porsjon av din bestemors vitebegjær. Du er sosial og får lett venner. Alt dette er gull verdt på livsveien din, sa kongen, som framholdt at med prinsessens fødsel begynte en ny æra i Norge.

– En arveprinsesse hadde ikke Norge hatt siden Dronning Margrete I styrte landet som del av Kalmarunionen på 1300-tallet, sa kongen, som la vekt på at han og dronning Sonja har hatt glede av å følge henne gjennom 15 år, og at de med tiden har blitt trygge på at hun en dag vil være i stand til å ta fatt på oppgaven.

Les også: Nå er prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert

Tok opp valgmuligheter

I forkant av konfirmasjonen har prinsessens mulighet til å velge noe annet enn kristelig konfirmasjon, blitt debattert. Kongen har uttalt at Grunnloven måtte ha blitt forandret dersom prinsessen ønsket å konfirmere seg i et annet trossamfunn.

I talen tok han opp temaet på nytt, med henvisning til at konfirmasjon er en bekreftelse av dåpen som små barn heller ikke velger selv:

– Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Allikevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene, sa kongen som presiserte at også hun har denne muligheten.

Les også: Tårer og latter i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon

Ønsker henne ro

Bordet i Store spisesal på slottet var dekket til 159 personer. Menyen bar preg av mattradisjoner fra inn- og utland med ingredienser som laks, kveite, yuzu- og mangomousse.

Det er ikke kjent om prinsessen selv har vært involvert i menyplanleggingen, og ser man bort ifra de offisielle gjestene og omgivelsene, var prinsessens konfirmasjon også ordinær. For som mange andre besteforeldre, er også kongen opptatt av at prinsessen skal være tro mot seg selv.

– Ved dåpen din uttrykte flere av oss rundt deg et inderlig håp om at du måtte få utvikle deg i frihet – med en trygg barndom, en fri og utforskende ungdomstid med alt som hører livet til for å bli et helt og trygt menneske.

Han presiserte at hun allerede var på vei mot dette målet, og at hun har omsorgsfulle og kloke foreldre med seg som veiledere på veien.

– Du blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk og redde kloden vil være blant de viktigste oppgavene. Jeg er sikker på at du og din generasjon med deres kunnskap og klokskap vil klare å finne gode løsninger. Bedre enn noen av oss som har gått foran dere.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra får opplevelsesdag i gave fra Oslo kommune

Dronning Sonja til Ingrid Alexandra: – Vi er så stolte av deg

Dronning Sonja roser prinsesse Ingrid Alexandra for miljøengasjement og mener blomsterfrøene som ble utdelt til gjestene, sier mye om konfirmanten.

– For helt siden du var liten har du vært opptatt av å ta vare på naturen. Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet, sa dronning Sonja under lunsjen etter seremonien i Slottskapellet.

Det var en rørt dronning som holdt første tale i Store spisesal på Slottet lørdag. Der var det også pyntet med bringebærgrener fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker.

– Det er noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre, sa dronningen.

– På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur. Vi er så stolte av deg, og så glade for å få feire den store dagen din her på Slottet, sa dronningen.

Stor familie

I talen la hun også vekt på den store familien som omkranser prinsessen.

– Du har en meget stor familie! Du har faddere som har hatt en spesiell omsorg for deg helt siden dåpen. Du har mange venner. Og du lever i et land, blant et folk – representert ved mange av gjestene her i dag – som følger deg med glede og forventning.

Dronning Sonja trakk også fram flere familieturer og beskrev dem som svært verdifulle.

– Vi er dypt takknemlige for alt det disse reisene har gitt oss av minner og felles opplevelser – enten de har gått til Finnmark, Sør-Afrika eller til Svalbard. Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet.

Jobber godt sammen

Dronningen og prinsessen har utviklet et nært bånd i løpet av de 15 årene. De har blant annet samarbeidet om konfirmasjonsgaven; bunaden fra Øst-Telemark, og prinsessens egen skulpturpark i Slottsparken. I høst skal den ferdigstilles med tolv kunstverk, hvor barn fra alle deler av landet har bidratt med skissetegninger.

– Vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen.

Hun hadde også glede av å overrekke enda en gave til konfirmanten: en omskapt sølje etter dronningens egen bestemor Maja.

– Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasøljen». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

Kronprinsparet til Ingrid Alexandra: – Du har vært en stor gave i vårt liv

Kronprinsparet bød på flere innblikk i familiens hverdag gjennom årene i sin tale til prinsesse og konfirmant Ingrid Alexandra.

– Du fikk pappa til å skrive lapper til meg. En av de jeg liker aller best, er den som henger på kjøleskapet ennå. «Jeg elsker deg mamma. Du er en veldig god venn. Jeg ønsker meg en liten sportsbil. Hilsen Ingrid», sa kronprinsesse Mette-Marit til stor latter under lunsjen i Store spisesal på Slottet lørdag.

Både kronprinsen og kronprinsessen var tydelig rørt under talen, og også Ingrid Alexandra måtte tørke tårer flere ganger.

– Stor gave

Dronning Sonja var først ute med å holde tale under konfirmasjonslunsjen etter seremonien i Slottskapellet. Etter at kong Harald hadde holdt sin tale, var det mor og fars tur til å si noen ord om dagens konfirmant.

– Dette er en stor dag. Ikke bare for deg, Ingrid, men for alle oss rundt deg, familie og venner, og folk rundt i landet vårt som følger deg og din vandring, innledet kronprinsessen.

– Tenk at jeg er så heldig å få være mammaen din, det har vært en stor gave i mitt liv, sa en tydelig rørt Mette-Marit.

Les også: Kongen og kronprinsen i gallauniform

Smelling med dører og surfing i Mexico

Til tross for at hun bare er 15 år, har Ingrid Alexandra allerede reist jorden rundt med sine foreldre. Kronprins Haakon fortalte en historie fra da kronprinsfamilien surfet i Mexico for noen år siden. Bølgene ble stadig større, men Ingrid Alexandra ville likevel ut i vannet.

– Vi ble kastet rundt og holdt nede av bølgene og skylt inn mot stranden. Innbitt og andpusten padlet du ut igjen. Og til slutt klarte du å ta en bølge, din største til da. Du skjøt fart mot stranda, triumferende. Litt sånn er vel livet også ofte. Man må dra på litt, være klar for å bli kastet litt rundt for å oppnå noe, sa kronprins Haakon.

Kronprinsessen nevnte også et par av datterens mer opprørske tenåringssider.

– Du kan være så sinna og smelle med dører at jeg tror hele huset kommer til å falle ned. Du kan kjede deg og være utålmodig. Og være lat og trekke deg inn i deg selv. Og det er bra. Du skal være akkurat sånn som du er, sa kronprinsessen.

Pilegrimsferd til Nidarosdomen

Som en del av konfirmasjonsforberedelsene gikk prinsesse Ingrid Alexandra i sommer siste del av pilegrimsleden inn mot Nidarosdomen sammen med sin far.

– Det regnet hele veien, men du var like blid. Det var fint å tenke på at folk har gått den veien i hundrevis av år for å komme nærmere Gud og nærmere seg selv. Og nå gikk vi der, sa kronprinsen i talen.

– Vi lever i et vakkert land, og du kommer til å kjenne det godt, sa han.