*Nettavisen* Nyheter.

Kongen tok selv avgjørelsen - slettet Linstads medalje

Foto: Karlsen, Anette

Se Slottets begrunnelse.

15.11.12 20:04

Kongens fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad slettes. Linstads ytringer ikke er forenlige med medaljens formål, opplyser Slottet.

- I denne saken hadde ikke hoffet skaffet seg tilstrekkelig oversikt til å kunne foreta en slik helhetlig vurdering. Denne beklagelige forsømmelsen er mitt og hoffets ansvar, sier hoffsjef og leder for medaljerådet, Åge Grutle.

Les hele begrunnelsen nederst i saken.

Trond Ali Linstad ble tildelt medaljen for sitt mangeårige arbeid for integrering av minoriteter gjennom sitt virke som fastlege på Grønland og sitt arbeid med Urtehagen-stiftelsen.

Les Elin Ørjasæters kommentar: - Harald var også jødenes konge

Møte på Slottet
I ettertid har imidlertid flere av Linstads kritiske uttalelser om jøder og homofile vakt stor oppmerksomhet og overskygget integreringsarbeidet på Oslos østkant. Oslo-ordfører Fabian Stang ville ikke dele ut den kontroversielle medaljen, og det ble kjent at han på forhånd hadde advart Slottet mot tildelingen.

Kongens fortjenstmedalje i sølv skulle egentlig ha vært overrakt Linstad tirsdag denne uken, men som følge av mediestormen og reaksjonene valgte Slottet å utsette tildelingen av medaljen.

Tidligere i dag ble Linstad invitert til et hastemøte på Slottet for å diskutere oppstyret tildelingen har medført de siste dagene og innholdet i uttalelsene som mange har oppfattet som antisemittisme og rasisme. Etter møtet satte han seg i en ventende taxi og forlot Slottsplassen uten å si et ord til journalistene som ventet utenfor.

- Linstad har til oss gitt uttrykk for at hans ytringer ikke er å forstå på denne måten, sier Slottet om dette møtet.

- Jeg beklager sterkt at vi har bragt Linstad opp i denne situasjonen, sier Grutle.

- Ytringer egnet til mistenkeliggjøring av jøder
- I en ny gjennomgang av denne saken har vi imidlertid heftet oss ved skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk. Vi har også heftet oss ved språkbruk som kan fremstå som stigmatisering av homofile, sier Slottet i en uttalelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NTB scanpix)

Her er hele begrunnelsen til slettingen, som ble lagt ut på kongehusets nettsideri ettermiddag.

Respekt for ytringsfriheten må selvsagt ligge til grunn også for behandlingen av medaljesaker. Vi vil normalt være ytterst varsomme med å gi karakter til foreslåtte kandidaters ytringer. I en ny gjennomgang av denne saken har vi imidlertid heftet oss ved skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk. Vi har også heftet oss ved språkbruk som kan fremstå som stigmatisering av homofile. Linstad har til oss gitt uttrykk for at hans ytringer ikke er å forstå på denne måten. Fra hoffets side har vi likevel kommet til at Linstads ytringer slik de fremstår og blir oppfattet, ikke er forenlige med Fortjenstmedaljens formål. På denne bakgrunn slettes tildelingen av Fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad.

Mest lest i Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.