*Nettavisen* Nyheter.

Kongens styrmann i seilbåtdrama utenfor Portugal

ERFAREN: Kong Harald har flere ganger seilt med Guttorm Guttormsen, som er i havsnød Atlanteren. Foto: Knut Falch (Scanpix)

Det er fire personer om bord i båten, som er hjemmehørende i Arendal.

06.05.15 18:49

Den portugisiske redningstjenesten og SAR har satt i gang en redningsaksjon for å lokalisere en norsk seilbåt, som er i havsnød sørvest for øygruppen Azorene, melder Hovedredningssentralen. Det er dårlig vær i området.

Seilbåten, en Swan 44 kalt "Kolibri", er hjemmehørende i Arendal, og har fire personer om bord. Båten har deltatt i en verden rundt-seilas, og var ventet tilbake i Norge i juni.

Kongens tidligere livvakt

En av personene er Guttorm Guttormsen, pensjonert politimann som i mesteparten av sin karriere vært med i kongens eskorte. NRK får opplyst at Guttormsen er en erfaren seiler, og at han er fast medlem av Arendals Seilforening.

Til Fædrelandsvennen sier kona Cathy Ryen at båten nå er på rett kjøl.

- Mer vet jeg ikke, men det er dårlig vær. Det er guds lykke at det ser ut til å ha gått bra.

Hun sier videre at ektemannen skal ha fått ribbensbrudd, men at det ikek skal være alvorlige skader.

Familien til alle fire er varslet om den pågående redningsaksjonen.

– Det er fire nordmenn om bord. De har ringt en bekjent i Norge og varslet at de har kullseilt. I den forbindelse er også en nødpeilesender utløst, opplyser redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Store avstander

– Et portugisisk redningshelikopter er på vei, men det er store avstander, og det må tanke på veien før det når fram til havaristen, forklarer Mannsåker. Azorene er en del av Portugal, og det er den portugisiske redningstjenesten som håndterer aksjonen. Det er også sendt et overvåkingsfly til området, som ligger rundt 800 kilometer sørvest for Azorene.

Redningsleder Cecilie Øversveen ved HRS sier til NRK at tilstanden til de fire om bord skal etter forholdene skal være bra. Hun legger til at det er problemer med fremdriften for båten.

– Vi vet ikke så mye om situasjonen ved havaristen, men det er ganske heftig vær og kraftig sjø i området, forteller Mannsåker. På grunn av de store avstandene sier han det vil ta litt tid før helikopteret er fremme ved den norske båten, men at de om bord har kontakt med den lokale redningstjenesten.

Fædrelandsvennen skriver at helikopteret, som er sendt ut til båten fra en base på Azorene, skal være fremme ved den havarerte båten ved 18.45-tiden.

Erfarne seilere

Lederen i Arendals Seilforening, Håkon Unger Weierholt, har ikke hørt om hendelsen, men vet at to medlemmer for tiden befinner seg på seiltur i området.

– Etter planen skal de seile fra Karibia til Norge, og de har fortalt at de skulle innom Azorene på veien, sier Weierholt til NRK. Han beskriver de to som erfarne seilere, men understreker at turen over Atlanteren ikke er i regi av seilforeningen.

Hovedredningsssentralen fikk melding om båten kl. 10.46.

Nettavisen oppdaterer saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag