RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongestatuen sendes i eksil

Kunstnerens bror tror Olavstatuen ville blitt mishandlet i Oslo. I dag kom den til hovedstaden en kort stund.

(iOslo.no) Da Kiel-ferga Color Fantasy i dag klappet til Hjortneskaia i Oslo, var det samtidig første gang billedhugger Knut Steens omstridte kongestatue satte sin sokkel på norsk jord.

Den omstridte statuen har de siste årene vært under utforming i Italia på oppdrag fra Oslo kommune, og har rukket å bli Norgeskjent før den var ferdig.

Oslo kommune takket nemlig nei til statuen da de så den ferdig, og nektet å sette den innenfor fylkesgrensene. Men flere kommuner andre steder i Norge meldte seg for å få tak i kunstverket.

Knut Steens gigantmonument på 7,5 meter og 20 tonn kom ved 09.30 fredag i land fra Kiel-ferja på. Blant dem som sto på kaia var kunstnerens yngre bror, Hans Erik Steen.

Redd for hærverk
- Alle Knuts monumenter er mottatt på forskjellig vis. Et kunstverk er kontroversielt. Han har turt å velge en ny måte å lage et kongemonument på. Og det er første gang han er blitt avvist - fullstendig. Motstanden har vært veldig sterk, sier Steen til iOslo.no

Han tror det er delte meninger om statuen i Oslo, men er glad at den nå ender opp i Gulen. Han er ikke engang sikker på om den hadde klart seg i hovedstaden.

- Jeg tror den ville blitt mishandlet om den sto i Oslo. Det er sterke følelser her, og den ville kanskje tatt skade, sier Steen.

- Signingsferd
Ola Braanaas, som kjøpte statuen, var også på kaia.

- Nå skal statuen på signingsferd. Først til Sandefjord, deretter Hardanger og Bergen - slik at flest mulig skal få se kongen. Jeg er overrasket over hvor flott statuen ser ut 3-dimensjonalt. Jeg mener det er godt arbeid av Steen. Men det blir vanskelig å få den opp, sier han.

Han mener Steen har lagt hjertet i den, og at den er blitt riktig så fin. Han har stor medfølelse med kunstneren over at han ble avvist av Oslos kommune.

Gammel hilsen
- Det er synd for Oslos borgere at den ikke ender opp her i byen.

Da statuen kom i land, holdt han den i hånden. Et av de store stridstemaene har vært at man mener Kong Olav reiser hånden i en fascistisk hilsen.

- Det er en god hånd. Dette er en gammel, norrøn hilsen, og betyr at han kommer i fred. Spekulasjonene om at dette er en diktatorisk og fascistisk hilsen er usiviliserte og skitne. Det var slik han hilste folket sitt, mener Braanaas.

Les flere nyheter på iOslo.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere