Gå til sidens hovedinnhold

- Kongo-avtale er uheldig bistandspolitikk

Kongo-ekspert Morten Bøås reagerer på hvordan den rettskraftige dommen blir tilsidesatt.

Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er i to kongolesiske rettsinstanser dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. I tillegg er de dømt til å betale astronomiske summer i erstatning til de pårørende.

Men for to uker siden ble det kjent at en norsk delegasjon har forhandlet med kongolesiske myndigheter. Representanter for Det kongolesiske justisdepartementet åpnet for en utlevering til Norge. Betingelsen var at de dømte nordmennene betaler en erstatning som de pårørende godtar.

Rettskraftige dom tilsidesatt
Kongo-ekspert Morten Bøås reagerer på hvordan den rettskraftige dommen blir tilsidesatt.

- Det er jo en merkelig sak. Det merkelige er det enkle faktum at det stort sett er jo sånn at lovgivende makt er lovgivende, utøvende makt er utøvende og dømmende makt er dømmende. Her har vi bidratt til å skape en situasjon hvor man blander alt sammen, sier seniorforsker ved FAFO, Morten Bøås, til Nettavisen.

Enkens opprinnelige utleveringskrav var 27 millioner kroner. Men etter uformelle forhandlinger mellom enka og predikant Rune Edvardsen, som forhandler på vegne av Moland og French, har denne summen blitt redusert til 600.000 kroner.

- De er jo dømt til å betale en skyhøy erstatningssum av den dømmende makt. Og det man gjør her er å sette rettstjenesten til side og bare forhandle uformelt. Vi er jo med på å skape dette, og det er ikke et bidrag til good governance (ansvarlig styring).

- Det ugreie er at dette ikke er god, norsk bistandspolitikk.

Maktfordelingsprinsippet
Bøås understreker at det kanskje ikke finnes så mange andre alternativer, men påpeker at det likevel er en uheldig prosess.

- Det beste hadde vært å få på plass en slags juridisk prosess her hvor det fremmes en ny erstatningssum.

- Bidrar Norge til å svekke maktfordelingsprinsippet i Kongo?

- Denne enkelthendelsen vil ikke bidra til å svekke maktfordelingsprinsippet, men det vil i hvert fall ikke styrke det. Men det skaper uklarheter mellom de tre elementene. Det er vanskelig å svekke noe som allerede er underminert, understreker Bøås.

Bøås mener imidlertid at en benådning fra president Joseph Kabila hadde vært ukontroversielt, både politisk og juridisk.

- Men dette er jo ikke en avtale som setter dommen til side. Det er bare en avtale som skal føre til at de skal komme hjem og sone. Og da er det jo mulig problematisk at man glad og fornøyd ser bort fra at det finnes en rettskraftig dom, sier Bøås.

Ingen mandat fra UD
Rune Edvardsen har i samarbeid med nordmennenes juridisk rådgiver Morten Furuholmen og familiene til Moland og French, forhandlet fram avtalen mellom enken og de drapsdømte.

- Han har jo ikke noe mandat fra UD til å forhandle. Dette er noe han gjør med mandat fra familien og Moland og French, sier ambassadør til Angola, Jon Vea, som er sideakkreditert til Kongo, til Nettavisen.

Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med Utenriksdepartementet tirsdag formiddag.

Les også: Kaller Kongo-avtalen svindel

Edvardsen kom tilbake fra Afrika tirsdag formiddag, men ønsker ikke å kommentere forhandlingsprosessen ytterligere før han har hatt samtaler med Furuholmen.

Men han er ikke overrasket over at enkens bistandsadvokat reagerer på det nye erstatningskravet overfor Aftenposten.no.

- Det at det er et fremstøt fra en av bistandsadvokatene, er ikke uventet, sier han.

Ny bok
Tirsdag lanseres boken «Et mord i Kongo». Her fremmes anklager om at Moland og French ønsket å delta i den ulovlige diamantvirksomheten i Kongo.

- Boken skal jeg ta et oppgjør med senere når det er litt andre rammer og Moland og French er tilbake i Norge, sier Edvardsen.

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken