RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongo-ekspert kritisk til FNs rolle i konflikten

Goma (NTB-AFP): Den norske Kongo-eksperten Kåre Lode er kritisk til FNs tilstedeværelse i landet. Denne uka flyktet han selv fra Goma som nå er under opprørernes kontroll.

Opprørsgruppen M23 tok torsdag byen Goma øst i Kongo, og sendte tusenvis av mennesker på flukt. Dagen etter tok de byen Sake 20 kilometer vest for Goma. Tall fra FN viser nå at 1,6 millioner mennesker er på flukt i denne delen av landet.

FNs fredsbevarende styrker i landet, MONUSCO, teller nå 17.500 soldater fra nesten 50 land. Organisasjonen vurderer å sende inn ekstra styrker etter det som har skjedd den siste uken.

- Jeg har sett FN gjøre en god jobb i flere andre land, men i Kongo er de en katastrofe, og det mener jeg skyldes at land som Belgia, Frankrike, USA og framfor alt nabolandet Rwanda bidrar med personell. Dette er ikke soldater, men rådgivere på ulike nivåer, og det kan se ut som at de dessverre er mer opptatt av eget lands økonomiske interesser enn å skape fred i Kongo, sier Lode til Stavanger Aftenblad.

Kongo er rik på naturressurser, og har både gull og diamanter, i tillegg til mineralet koltan som brukes i mobiltelefoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere