*Nettavisen* Nyheter.

Kongo kan eksplodere i krig

Kampene har blusset opp igjen i Kongo etter en ukes våpenhvile.

05.11.08 12:54

Tutsiopprørerne i Øst-Kongo har grepet til våpen igjen og anklager regjeringsstøttet milits for å ha brutt våpenhvilen.

En FN-talsmann bekrefter at det er brutt ut kamper mellom Laurent Nkundas tutsiopprørere og lokal mai-mai-milits i Kiwanja-området øst i Nord-Kivu-provinsen, skriver NTB.

Røde Kors beskriver situasjonen som «ustabil» og flere hjelpeorganisasjoner, FN og EU uttrykker frykt for å kampene skal spre seg og føre landet inn i en krig på linje med den på 1990-tallet.

Rekrutterer barn
Det skal være bekreftet at nye barn er rekruttert ved Rutshuru og UNICEF ber de væpnede gruppene stoppe rekrutteringen av barn og frigi barnesoldater.

- I 2005 friga de væpnede gruppene 3000 barnesoldater. Vi må tilbake på dette sporet. Nå skjer det vi frykter mest. Nemmelig at kaoset bidrar til at flere barn rekrutteres til væpnede styrker. Den onde sirkelen om Kongos fremtid forverres. For mange barn og ungdom i DRC Kongo er væpnede grupper eneste synlige levevei. De møter mange flere soldater enn lærere, sier Kjersti Fløgstad generalsekretær i UNICEF Norge i en pressemelding.

Bare den siste måneden har krigshandlingene i Øst-Kongo ført til at 60 000 barn er på flukt med familiene sine.

Bidrar med mat
WFP vil styrke sine lagre i Goma ved å frakte inn 1000 tonn mat fra sør Kivu. Samtidig får de inn mat fra Uganda og Tanzania. WFP vil i tillegg låne 1200 tonn fra WFP Rwanda. Kontoret i Goma blir også styrket med flere medarbeidere.

- Verdens Matvareprogram (WFP), begynner i dag distribusjon av mat til mer enn 135,000 fordrevne mennesker i seks leire rundt Goma i den demokratiske republikken Kongo, skriver WFP i en pressemelding.

WFP vil samarbeide med Røde Kors for å styrke effektiviteten i arbeidet med å få ut mat til de fordrevne så raskt som mulig. Røde Kors vil ta ansvaret for distribuering av mat til 65 000 mennesker som nå er samlet i leiren Kibati. Den ligger 15 kilometer nord for Goma.

Beskylder militsen for våpenhvilebrudd
En talsmann for opprørerne bekrefter at kampene har blusset opp igjen.

– Våpenhvilen er brutt, sier Bertrand Bisimwa, en talsmann for Nkundas tutsiopprørere.

Les: - En katastrofe er på vei

Bisimwa bekrefter at kampene er konsentrert rundt Kiwanja-området, fem kilometer nord for byen Rutshuru som kontrolleres av Nkundas soldater.

– Kampene ble gjenopptatt klokken 4 i natt og pågår nå i nærheten av sykehuset i Rutshuru, 75 kilometer fra Goma, sier Didier Bitaki, en talsmann for mai-mai-militsen.

Tutsiopprørerne anklager mai-mai-militsen for å samarbeide tett med regjeringshæren i området og nekter for at det var de som brøt våpenhvilen som ble proklamert av Nkunda for en uke siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

FN evakuerte
Tirsdag kveld evakuerte FN tolv av sine medarbeidere fra området da kampene brøt ut mellom lokal milits og opprørere i landsbyen Kiwanja.

Les også: Evakuerte hjelpearbeidere

Dagen før hadde Fn-konvoien kommet fram med nødhjelp, etter at sivilbefolkningen i området hadde vært uten hjelp i en uke. Over 250.000 mennesker er på flukt.

Opprørsleder Nkunda sier han vil føre kampene til Kinshasa dersom regjeringen ikke går med på kravene om blant annet samtaler.

- Hvis jeg kan få det gjennom forhandlinger, er det en fint. Men hvis ikke, så er vi klare til å gi vårt blod, sa han i et intervju med CNN tidligere i uken.

På flukt
Titalls tusen mennesker flyktet fra sine hjem i den nordlige Kivu-provinsen, da kamper mellom tutsiopprørere og regjeringssoldater brøt ut på ny. Opprørerne presset regjeringssoldatene tilbake til provinshovedstaden Goma, der 850 FN-soldater befant seg, da Nkunda erklærte våpenhvile. Sivilbefolkningen søkte også tilflukt i Goma, uten at det der var nødvendig medisinsk hjelp eller mat.

Røde Kors karakteriserte situasjonen for en humanitær katastrofe, og flere store hjelpeorganisasjoner har siden jobbet på spreng for å få inn den nødvendige hjelpen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.