RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Kongo krever 4.500.000.000 kroner av Norge

Sist oppdatert:
Ankesaken i Kongo fortsetter i morgen.

- Vi vil ikke kreve en dollar per innbygger, men Norge kunne gjerne gi 10 dollar i erstatning, sa regjeringsadvokaten Molima under ankesaken torsdag.

- Det blir 80 millioner dollar. Det er ingenting for Norge, skriver VG Nett.

Da hadde statsadvokaten på ny tatt opp påstandene om at Moland og French er spioner for Norge.

- De etablerte sitt sikkerhetsselskap i Uganda, angivelig for å eskortere turister. Vi tror at de er et element av den kongelige garden, og Norge har den høyeste BNP pr. innbygger. De kom dit som leiesoldater for å destabilisere vårt land, skriver VG.

Rettens heves klokken 15.40. Saken fortsetter fredag.

Krever mer
Også de sivile partene har anket, ettersom de mener erstatningsbeløpet de ble tilkjent i første omgang var for lite. Etter en pause i retten torsdag, fremmet de sitt erstatningskrav.

- Erstatningen i første rettsrunde var bare egnet til å holde de fattige fattige, og de rike rike, sier advokat Alauwa, og viser til terrorangrepet mot flyet som styrtet over Lockerbie i Skottland, hvor det ble gitt 10 millioner dollar til familiene til hvert av ofrene fra Libya.

Kravet rettet mot Moland og French fra familien er på til sammen 73 millioner kroner.

I første rettsrunde de pårørende tilkjent en brøkdel av dette beløpet. Enken krever nå en million dollar, mot de 30.000 hun ble tilkjent sist runde.

Les: Kongo vil ha 3000 milliarder kroner av Norge

Over 100 millioner til sammen
I tillegg krever også andre parter erstatning.

På vegne av sjåførens fagforening blir det krevd 16, 9 millioner kroner, den ble tilkjent 28.000 kroner i forrige rettsrunde. Også eieren av bilen og hjelpesjåføren krever penger, det samme gjør det andre vitnet som var i bilen.

De to nordmennene sto samlet oppført med rundt 18.000 kroner i inntekt i fjor.

Lettelse
Før rettsdagen startet torsdag, var det relativt opplagte nordmenn som møtte i retten.

- Nå som det nærmer seg slutten på andre rettsrunde, er det en lettelse å tenke på at neste steg er høyesterett i Kinshasa, sa Joshua French til nrk.no før retten ble satt torsdag.

Ankesaken fortsetter torsdag etter én ukes pause, som skyldes at kulturhuset hvor rettssaken avvikles var bortleid til andre formål.

Så langt har de to første rundene av saken tatt sju måneder.

Får penger
Like etter at retten var satt torsdag, ble enken til den drepte sjåføren Kasongo spurt om hun mottar økonomisk støtte fra noen av de tiltaltes familie etter at ektemannen ble drept.

- Den hjelp vi har fått, er fra kirken CELPA (Pinsebevegelsen). 200 amerikanske dollar hver måned, men jeg har ikke fortalt det til Abdis onkel eller noen andre. Jeg fikk beskjed av CELPA om å ikke si det til noen, sier enken, noe som skaper urolighet i retten, skiver VG Nett.

- Støtten fra kirken i Norge viser at Norge er involvert. Fordi kirken i Norge er statlig. Kongen og Dronningen er overhoder til kirken, sier regjeringsadvokat Justin Molima.

Den norske pastoren Rune Edvardsen er leder for Dina-stiftelsen.

Fryktelig
Etter å ha presset enken på hvorfor hun har hemmeligholdt at hun mottar penger og hvem de kommer fra, tar retten en pause.

- Jeg synes det var helt fryktelig hvordan hun ble behandlet. Hun ble nærmest trakassert. Jeg syntes fryktelig synd på henne, sier French til VG.

Uskyld
Rettsdagen torsdag var ventet delt mellom bistandsadvokatene som representerer det sivile erstatningskravet, og at de to nordmennene skulle forklare seg.

Deretter skal forsvarerne til de dødsdømte nordmennenes argumentere mot aktors påstander.

- Vi kommer til å fortsette å svare på spørsmål, og samarbeide med retten for å få saken unna raskest mulig, sa Joshua French til VG Nett da han ankom retten.

Dersom aller partene blir ferdige i dag og i morgen, kan dom ventes allerede mandag.

Leter etter psykiater
I forrige uke fikk Tjostolv Moland og French hver sine forsvarere, fordi situasjonen ble vurdert slik at de kan ha motstridende interesser. Moland forsvares nå av André Kibambe, som også førte saken for de to i første rettsrunde, French fortsetter med Guillaume Likwela.

Nordmennenes norske advokat, Marius Dietrichson, sier det ikke er tilrådelig å fortsette ankesaken i den formen Moland er i. Advokaten har også forsøkt å få tak i en psykiater til nordmannen, blant annet ved å gå via FN.

FN har sagt nei, ifølge Dietrichson fordi organisasjonen ikke ønsker å ta tydelig side i saken.

- De har egen sikkerhet å ivareta, så jeg er ikke i noen posisjon til å ha noen mening om det er riktig, ut ifra deres mandat. Men de understreket også at de overvåker saken, forteller han til Aftenposten.no.

- Godt mot
Også UD jobber for at nordmennene skal få fysisk og psykiatrisk hjelp, men så langt er det bare det første som har latt seg gjøre i noe grad. UDs representant i Kisangani, Elisabeth Slåttum, sier hun tilbringer flere timer med dem begge hver dag.

- Generelt er de ved relativt godt mot, forholdene tatt i betraktning, sier hun.

Etter at Moland tilbrakte tre uker på sykehuset i Kisangani grunnet psykoser, er han nå tilbake i fengselet. Han og French deler ikke lenger celle, Moland bor nå sammen med et 20-talls andre fanger.

Drapsdømte
Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på Abedi Kasongo, som var sjåfør for nordmennene.

8. september ble de to funnet skyldig i blant annet drap, drapsforsøk, spionasje og væpnet ran. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo, og begge nekter begge straffskyld.

De ble dømt til døden, men anket dommen.

Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani, men er blitt utsatt på grunn av Molands helsetilstand. Ankesaken startet opp igjen tirsdag denne uken, og så langt har både Moland og French forklart seg om selve drapsdagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere