*Nettavisen* Nyheter.

Kongo vil ha 3000 milliarder kroner av Norge

Foto: Vegar K. Vatn (SCANPIX Vegar K. Vatn)

...mens Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) blir avkrevd minst 128 millioner norske kroner.

27.08.09 19:12

Ifølge VG Nett krever advokatene som representerer de sivile partene i saken rundt 128 millioner kroner av de to tiltalte nordmennene og Norge.

Over 600 mrd mer enn oljefondet
Mens Kongo på sin side krever 500 milliarder dollar - drøyt 3000 milliarder kroner.

Til sammenligning er oljefondets verdi på 2385 milliarder kroner per første halvår i år.

Dette kravet har ikke norske myndigheter noen kommentar til.

- Vi står fast ved at vi ikke er part i denne saken, og det er de to nordmennene som er under tiltale. Vi har understreket overfor kongolesiske myndigheter at de ikke representerer Norge, og det har vi sagt klart fra om. Det er derfor heller ikke vår rolle å kommentere hva som når skjer i rettsprosessen. De er representert av to advokater, og vi vil ikke si noe før denne rettssaken er over, sier Ragnhild Imerslund, pressetalskvinne i UD, til Nettavisen.

Mye til familiene
Den ene advokaten ber om to millioner dollar for hver av barna til den døde sjåføren, samt en million til enka, en million til det voksne barnet.

Han ba også om en million til moren, faren, søsteren og resten av de berørte i familien.

I tillegg krever sjåførens forening tre millioner dollar, mens advokaten som representerer bileieren ber om 6,5 millioner kroner.

Det litt spesielle med bileierens krav, er at de vil ha en kompensasjon på 400 dollar fra dagen bilen ble stjålet til i dag. Det er nå tre måneder siden bilen ble meldt stjålet, skriver VG Nett.

Advokaten til bileieren dro også kongen inn i saken.

- Den norske kongen må besvare disse anklagene, for de er involverte, sa advokaten. fortsetter han.

- Litt mer penger enn vi har
Joshua French sier følgende til TV 2 om noen av millionkravene de ble møtt med i retten torsdag.

– Det er mer enn Tjostolv og jeg har for tiden. Vi er litt spent på om søksmålet blir delt mellom Norge og oss. Jeg håper de forstår at verken jeg eller Tjostolv har noe særlig penger, og at Norge kan finne på å ikke si seg helt enig i disse erstatningsbeløpene, sier Joshua French til TV 2.

Tror de vil bli holdt som gisler
Joshua French tror det ligger noe bak de enorme erstatningssummene som kreves.

- Vi tror at de kan komme til holde oss som en form for gisler for penger. Dersom det skulle skje, håper vi at diplomati kan hjelpe oss, sier Joshua French til Aftenposten.no

Dro paralleller til Lockerbie-katastrofen
For å begrunne millionkravet mot nordmennene, dro en av advokatene paralleller til en sabotasje mot et fly i Tsjad i 1989.

- Libya hadde også problemer med Tsjad, da betalte de 6 milliarder dollar - 380 millioner dollar til hver familie, sa advokaten.

Det ble også dratt parallell til Lockerbie-katastrofen i 1988.

- Libya betalte 270 millioner dollar til Skottland, sa advokaten, ifølge VG Nett.

Ifølge VG Nett krevde statsadvokaten torsdag dødsstraff for de to nordmennene.

- Kongolesisk lov sier at en hver person som kommer som spion skal ha dødsstraff. Disse menneskene må bli dømt til døden, sa statsadvokaten.

Vil anke

Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. I tillegg står nordmennene tiltalt for spionasje, ran og drapsforsøk.

French har sagt i et intervju med Aftenposten TV at han og Moland vil anke saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen dersom de blir funnet skyldig i drap.

Kongolesiske myndigheter har tidligere sagt at de er åpne for en soningsoverføring til Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag