Gå til sidens hovedinnhold

Kongolesisk opprørsgeneral har overgitt seg

Kigali (NTB-Reuters-AFP): Den kongolesiske opprørsgeneralen Bosco Ntaganda har overgitt seg til USAs ambassade i Rwanda. Ntaganda er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag.

Ntaganda skal ifølge det amerikanske utenriksdepartementet ha bedt om å bli utlevert til Haag. USA arbeider nå med å få i stand en utlevering, sa departementets talskvinne Victoria Nuland til mediefolk i Washington mandag.

- Vi ønsker å gi sterk støtte til ICC og domstolens etterforskning av overgrep begått i Kongo, understreket Nuland. Verken USA eller Rwanda deltar formelt i ICC-samarbeidet, og det var en stund uklart hva som ville skje med Ntaganda.

ICC mistenker generalen, som er av rwandisk opprinnelse, for å stå bak drap, voldtekter og tvangsverving av barnesoldater til krigen i det østlige Kongo. Han meldte seg tidlig mandag morgen ved den amerikanske ambassaden i Kigali.

En talsmann for myndighetene i Kongo opplyste søndag at Ntaganda hadde tatt seg over grensen til Rwanda. Han går under tilnavnet «Terminator» og mistenkes for å stå bak M23-geriljaens opprør mot regjeringen i Kinshasa i fjor. (©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?