Kongolesisk statsråd: - Norge beordret løslatelse

Foto: AFP / Scanpix

Ikke imponert over beskjeden fra norske myndigheter.

25.08.13 09:49

Kongos viseutenriksminister reiste til Norge i mai for å diskutere en løsning for Tjostolv Moland og Joshua French. Ifølge ministeren beordret norske myndigheter løslatelse av de to dødsdømte fangene.

– Jeg hadde forventet at vi kunne sette oss ned og diskutere oss fram til en løsning, men det ville de ikke, hevder Kongos viseutenriksminister Tunda Wa Kasende overfor Aftenposten.

Han møtte statssekretær Gry Larsen under sitt besøk i Norge i mai, og sier det var et tydelig krav fra Norges side.

– De sa at vi måtte løslate de to nordmennene, og det var det, sier Kasende som ikke er imponert over beskjeden fra norske myndigheter.

– Hvis noen er dømt for noe, tror du da at din regjering bare ville løslate dem? Tror dere at vi ikke har noen lover i afrikanske land? sier Kasende.

Han sier Kongo ikke forventet noen gjenytelser fra norsk side.

Soningsoverføring
Påstanden om at Norge ikke ønsket å diskutere saken, avvises av underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

– Vi har vært åpne for alle gode kreative løsninger som skulle kunne bringe forhandlingene videre. På møtet i mai fremførte vi det budskapet vi har fremmet helt siden det ble en rettskraftig dom, at vi var villig til å diskutere en soningsoverføring eller benådning, sier Andersen.

Joshua French fant forrige søndag morgen Tjostolv Moland død i fengselscellen i Kinshasa. Med norsk rettsmedisiner og Kripos-etterforskere til stede ble Moland obdusert lørdag ettermiddag uten at dødsårsaken ble slått fast. Så langt er ingen mistenkelige funn avdekket.

Parallelt med politiets arbeid er også norske diplomater i møter med kongolesiske myndigheter for å klargjøre praktiske og formelle sider rundt dødsfallet og situasjonen for French.

– Umulig
Arbeidet med å få løslatt French har vært intensivert etter kameratens død for en uke siden. Kongos forsvarsminister, Alexandre Luba Ntambo, som er politisk ansvarlig for det militære rettssystemet som tiltalte og dømte de to nordmennene til døden, sier imidlertid til Dagbladet at det er umulig å løslate French.

– Diplomatisk press betyr ikke noe i denne saken. Jeg er selv også uten innflytelse, sier Ntambo til avisen.

Ikke engang president Joseph Kabila eller landets justisminister kan endre det faktum at French og Moland ble dømt, presiserer han.

– Derfor er det bare domstolene som kan bestemme at French overføres til Norge, sier Ntambo. Han sier dødsfallet til Tjolstolv Moland ikke har endret situasjonen for Joshua French.

– Tar feil
Frode O. Andersen i UD sier til Dagbladet at Norge ikke prøver å endre en rettskraftig dom i Kongo, men sier Ntambo tar feil når han hevder at saken ikke kan løses utenfor rettssystemet.

– Det vi forsøker å få til er en avtale om soningsoverføring eller benådning, sier Andersen og understreker at spørsmålet benådning fullt og helt ligger på kongolesisk side. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.