Gå til sidens hovedinnhold

Kongressen sier ja til fortsatt overvåking

Press fra Obama førte frem – Kongressen stemte ned lovforslag som ville begrenset overvåkingen av amerikanere.

Det var spent før gårsdagens avstemming i Representantenes hus i Kongressen i Washington. De ulike delstatenes representanter skulle stemme over et lovforslag som ville stoppet finansieringen av NSA-programmet som overvåker amerikanernes telefonbruk, om det ble vedtatt.

Press mot lovforslaget
California-Demokraten Dianne Feinstein, som leder Senatets sikkerhetskomité, uttalte blant annet at det ville være «uklokt» å begrense overvåkingen og ble støttet av en rekke høytstående republikanere og tidligere Bush-støttespillere.

Og det eneste som var sikkert før avstemmingen, var at utfallet var høyst usikkert. De siste dagene har Obama og etterretningsorganisasjonen NSA, gjennom direktør Keith Alexander, gjort alt i sin makt for å overbevise de folkevalgte i Representantenes hus om viktigheten av å fortsette overvåkingen av egne borgere.

3654873

Nedstemt med knapp margin
Med 205 for og 217 mot ble lovforslaget nedstemt og Det hvite hus og NSA kan puste lettet ut. Dette på tross av en ganske uvanlig koalisjon mellom liberale demokrater og konservative republikanere som fant hverandre i skepsisen til den omfattende overvåkingen som ble avslørt gjennom den tidligere NSA-tilknyttede IT-teknikeren Edward Snowden.

Lovforslaget ble introdusert av Justin Amash, republikaneren fra Michigan som fremmet forslaget som bærer hans etternavn.

BBC skriver at Amash advarte mot at lovforslagets kritikere ville «bruke samme taktikk alle myndigheter i historien har brukt for å rettferdiggjøre rettighetsbrudd; frykt»:

- De kommer til å si at myndighetene må krenke det amerikanske folks rettigheter for å beskytte oss mot dem som hater vår frihet».

Steile fronter
Blant Amash´ republikanske partifeller endte avstemmingen med 94 stemmer for og 134 mot lovforslaget - i den demokratiske leiren var det 83 som stemte mot og 111 som gikk inn for å begrense overvåkingsregimet.

Under debatten i forkant av avstemmingen var frontene steile.

- Vi har virkelig gått over bord når det gjelder overvåkingen, sa den demokratiske representanten Peter Welch.
BBC skriver at overvåkingen ligger under et hemmelig etterretningsbudsjett som koster staten rundt 30 milliarder dollar (ca. 176 mrd. kroner).

Påminnet om 11. september
På andre siden av spekteret var blant annet lederen for Kongressens sikkerhetskomité, republikaneren Mike Rogers:

- Har 12 år gått så fort og hukommelsen vår bleknet så kraftig at vi har glemt hva som skjedde 11. september?

En som neppe hadde glemt den skjebnesvangre dagen for knappe 12 år siden er Jim Sensenbrenner, republikaner og en av dem som forfattet den opprinnelige «Patriot Act» under Bush-juniors første presidentperiode – loven som åpnet for mange av de overvåkingspraksisene som ble avslørt gjennom Edward Snowdens lekkasjer i forrige måned.

Ifølge Sensenbrenner er «tiden inne» for å stoppe innhøstingen av telefonlogger.

NSA-sjefen lobbet i fire timer
Det hvite hus gikk også til det uvanlige skritt å komme med en offisiell uttalelse om lovforslaget kort tid før avstemmingen skulle starte. I uttalelsen het det at lovforslaget innebar en «bardus tilnærming» som ville stå i veien for USAs kamp mot terror.

Og dagen før avstemmingen skriver Guardian at NSA-sjef Keith Alexander holdt et fire timers lobbymøte med demokrater og republikanere for å understreke de alvorlige konsekvensene det ville ha for USAs sikkerhet om man stemte for å innskrenke byråets overvåkingsmuligheter.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken