Gå til sidens hovedinnhold

Kongressen stemmer for å fjerne homoforbud

- «Don't Ask, Don't Tell» bidrar ikke til vår nasjonale sikkerhet, sa demokratenes Nancy Pelosi.

Representantenes hus stemte onsdag for å fjerne forbudet mot at homofile kan tjenestegjøre åpent i de amerikanske væpnede styrkene. Men i Senatet blir det vanskeligere.

- Bidrar ikke til våre nasjonale sikkerhet
Med 250 mot 175 stemmer vedtok medlemmene av Representantenes hus å oppheve den såkalte «Don't Ask, Don't Tell»-loven som pålegger homofile og lesbiske i forsvaret å tie om sin legning eller dimitteres.

- «Don't Ask, Don't Tell» bidrar ikke til vår nasjonale sikkerhet og er et brudd på våre amerikanske verdier, sa den demokratiske flertallslederen Nancy Pelosi under debatten.

Mister soldater
Hun viste til at loven har ført til at 13.000 soldater har måttet slutte i det militære på et tidspunkt da USA trenger alle de soldatene de kan få. Blant dem som har sluttet, er det jagerflypiloter, infanterioffiserer og arabisktolker.

Senatet kan sette ned foten
Opphevelsen av loven må også vedtas i Senatet for at den skal bli gyldig, men der er det mer usikkert om det lykkes. Det trengs bare 41 stemmer av 100 for å stanse behandlingen, og så mange stemmer har republikanerne alene.

Dersom det ikke lykkes å oppheve «Don't Ask, Don't Tell» nå, kan det gå lenge til neste anledning. Etter nyttår trer en mer konservativ kongress sammen etter demokratenes valgnederlag i november. (©NTB)