I dagene etter at Donald Trump ringte Ukrainas president og ba om en etterforskning av Joe Biden, forsøkte Det hvite hus å «låse ned» alle opptak av samtalen.

Det skriver personen som leverte inn et mye omtalt varsel mot presidenten. Varselet har de siste dagene stått i sentrum av riksrettsprosessen som demokratene i Representantenes hus har innledet mot Trump.

Varsler: - Jeg har mottatt informasjon

Etterretningskomiteen i Representantenes hus offentliggjorde torsdag en sladdet versjon av varslerrapporten.

- I perioden jeg har utført mine offentlige plikter, har jeg mottatt informasjon fra flere amerikanske offentlige tjenestepersoner at USAs president bruker sin offisielle myndighet til å anmode om innblanding fra en fremmed makt i det amerikanske valget i 2020, skriver den ikke navngitte varsleren, ifølge The Washington Post.

- Denne innblandingen inkluderer, blant annet, å presse en fremmed makt til å etterforske en av presidentens fremste politiske rivaler i USA, skriver varsleren i dokumentet som er datert 12. august.

«Urovekkende»

Varselet fra en ikke navngitt ansatt i amerikansk etterretning, dokumentet som står i sentrum av kontroversen rundt Trumps telefonsamtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, ble onsdag gjort tilgjengelig for etterretningskomiteene i Kongressen.

Demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, beskriver innholdet som «urovekkende».

- Jeg fant anklagene i varselet svært urovekkende, og også veldig troverdige. Varselet avslører alvorlige overtramp og gir informasjon til komiteen som kan følges opp, sier han.

Både varselet og utskriften av telefonsamtalen kan spille en sentral rolle i riksrettsprosessen demokratene denne uken startet mot presidenten.

- Ville granske Joe Biden

Amerikanske medier har den siste uken meldt at Trump skal ha forsøkt å presse Ukraina til å granske en av hans hovedutfordrere i valget i 2020, Joe Biden, i tillegg til Bidens sønn, Hunter Biden.

Trump skal også ha holdt tilbake 3,6 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina rett før samtalen, og demokrater vil ha svar på om midlene ble brukt til å presse Ukraina.