Gå til sidens hovedinnhold

Kongressrapport: Kan utslette 90 prosent av USAs befolkning

En amerikansk kongresskomité har advart om katastrofale følger ved et elektromagnetisk puls-angrep fra Nord-Korea.

Siden 2001 har en obskur komité i Den amerikanske kongressen, (Congressional Commission to Assess the Threat of Electromagnetic Pulse to the United States of America), evaluert trusselen og risikoen for et eventuelt angrep mot USA med elektromagnetiske puls-våpen. Komiteen hadde til formål å rådføre presidenten, Kongressen og Forsvarsdepartementet, samt andre relevante departementer og etater, innen spørsmål knyttet til EMP-angrep.

Komiteen sto i fare for å bli oppløst, men nå har Senatet og Representantenes hus besluttet å relansere en ny EMP-kommisjon.

Et EMP-angrep innebærer at et kjernefysisk våpen detoneres i atmosfæren, og deretter skaper en kraftig elektromagnetisk puls som slår ut alt av elektronisk utstyr over et gitt nedslagsfelt. I teorien vil dette ramme alt av strømnett, kommunikasjon- og transportsystemer, som igjen vil kunne lamme infrastruktur, produksjon og distribusjon av mat og medisiner.

- En «ukjent trussel»
Medlemmer av EMP-komiteen kom med en sterk advarsel under en høring i en underkomité i Kongressen i oktober måned, og advarte om at et vellykket nordkoreansk EMP-angrep ville kunne ta livet av millioner av amerikanere.

- Trusselen fra elektromagnetisk puls, som et resultat fra en detonasjon av et kjernefysisk våpen i atmosfæren (…) vil ødelegge elektroniske systemer som strømnett og all den kritiske infrastrukturen som støtter liv i dette landet, sa medlem av EMP-kommisjonen, Peter Vincent Pry, under høringen.

- EMP har blitt beskrevet som en «usannsynlig trussel». Jeg mener at «ukjent trussel» er det riktige begrepet å bruke, sa Pry.

- Nord-Korea har EMP-kapasitet
Nord-Koreas atomprogram har hatt et svært vellykket år, sett fra eget ståsted. Nordkoreanerne har blant annet maktet å utvikle en hydrogenbombe, samt et interkontinentalt ballistisk missil, som ifølge dem selv kan nå hele USAs fastland.

Nord-Korea uttalte tidligere i høst at deres nye hydrogenbombe er i stand til å skape en destruktiv og kraftig elektromagnetisk puls til angrepsformål ved å detonere bomben i stor høyde. Men ekspertene strides om hvorvidt denne trusselen er reell.

- Det vi vet, er at Nord-Korea har kapasitet til å gjennom føre et EMP-angrep. Akkurat nå eksisterer det en grunnleggende trussel mot USA. De detonerte en hydrogenbombe 2. september. Den estimerte ytelsen er 250 kilotonn. Ett våpen kan skape en elektromagnetisk puls, ikke bare over USA, men over hele Nord-Amerika, som ville ha ført til en kollaps av strømnettet, transport- og kommunikasjonssystemer, all livsnødvendig infrastruktur. Det ville ikke vært en midlertidig mørklegging heller. Vi ville kanskje aldri klare å gjenreise oss etter dette, sa Pry under høringen.

- Millioner av amerikanere vil dø, la han til.

- 90 prosent kan dø
EMP-komiteen la også ved en offisiell uttalelse i en rapport til kongresshøringen, der de blant annet advarte om at 90 prosent av USAs befolkning kunne dø innen ett år ved et eventuelt EMP-angrep.

«Dette kan resultere i at det amerikanske strømnettet blir slått ut på ubestemt tid, som kan føre til at 90 prosent av alle amerikanere dør i løpet av ett år,» lyder rapporten som ble utgitt etter høringen.

Rapporten siterer Henry Cooper, som i en årrekke har jobbet med forsvar- og sikkerhetsspørsmål for amerikanske myndigheter. Han var blant annet leder for Strategic Defense Initiative under Ronald Reagan, også kjent som Star Wars-programmet på folkemunne.

Cooper har uttalt følgende i tidligere kongresshøringer om EMP-trusselen, som også gjengis i den nye kongressrapporten: «Vi kan ikke vise til tidligere erfaring med å miste infrastrukturen i et land med 300 millioner innbyggere, hvor flesteparten ikke er selvforsynte på mat og andre behov. Vi kan se tilbake til en periode da folk levde under slike forhold. Ti prosent, det vil si 30 millioner, vil kanskje klare å overleve i det som hovedsakelig er en landbruksøkonomi.»

- Alle matforsyninger vil bli borte
Pry har gjentatt denne bekymringer overfor amerikanske medier etter høringen.

- USA kan forsørge en befolkning på 320 millioner mennesker, kun ved hjelp av moderne teknologi. En elektromagnetisk puls som slår ut strømnettet i ett år, vil tynne ut infrastrukturen som er strengt nødvendig for å støtte en så stor befolkning, sa Pry til Forbes i oktober.

Videre sa han at matforsyningene i matbutikker ville vært konsumert allerede etter tre dager etter et kraftig EMP-angrep. Etter 30 dager ville alle nasjonale matforsyninger i regionale varehus være borte. Etter ett år hevdet han at 90 prosent av befolkningen ville ha dødd som følge av sult, sykdommer og samfunnskollaps.

- Ufortjent mye oppmerksomhet
Norsk atomforsker mener imidlertid at det er lite sannsynlig at EMP-trusselen fra Nord-Korea er reell.

- EMP-spørsmålet har fått ufortjent mye oppmerksomhet i forbindelse med den nordkoreanske atomtrusselen. Det er neppe det som står i fokus hos nordkoreanske beslutningstakere. Med et fortsatt svært begrenset antall kjernevåpen, vil de neppe prioritere en så uforutsigbar virkning som et EMP-angrep vil utgjøre. For det vil gå på bekostning av de mekaniske skadene på bakken, siden våpenet må settes av i svært stor høyde, sier atomforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

Blåser nytt liv i EMP-komité
30. september besluttet Det amerikanske forsvarsdepartementet å avslutte finansieringen av EMP-komiteen i Kongressen, som hovedsakelig består av forsvars- og sikkerhetsanalytikere. Nå ønsker imidlertid Kongressen å lansere en ny EMP-kommisjon bestående av tolv medlemmer, skriver The Washington Examiner. Opprettelsen av en ny kommisjon ligger under et nytt lovforslag (National Defense Authorization Act), som er signert av både Representantenes hus og Senatet, som ble oversendt president Donald Trump for signering forrige uke. Det er ventet at Trump vil signere lovforslaget.

Les også

- Bare noen få land kan lage så store raketter

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken