*Nettavisen* Nyheter.

Kongsberg venter på deg

TV 2 Nettavisen vil i vinter teste de store alpinanleggene i Norge. Her kommer den første - en glemt alpinperle.

22.02.06 13:50

Kun en times kjøring fra Oslo ligger en perle som for mange er glemt.

Kongsberg Skisenter feiret sitt 40-årsjubileum i fjor. Anlegget har lange og gode tradisjoner. På 70-tallet var det arena for det populære Donald Duck-mesterskapet i alpint for juniorer. Bare de beste i landet fikk være med der.

Kongsberg Skisenter er et glimrende alternativ for deg som vil stå på ski i bakker som er litt lengre enn de du finner i Oslo-området. (Jada, Tryvann Skipark har Wyller-løypa, men det er bare én bakke, og heisen er elendig).

Klikk på bildet for å forstørre.

Dagstur

Kongsberg egner seg ypperlig for dagsturer. Med den nye veien kommer du til Kongsberg på under en time fra Asker og Bærum. Fra Oslo tar det en drøy time. Fra Vestfold kommer du til Kongsberg på en time, mens turen fra Østfold-byene tar omkring to timer.

Riktignok kan ikke bakkene på Kongsberg helt sammenlignes med Norefjell, men til Norefjell må du fort regne halvannen time fra Oslo.

Kongsberg Skisenter har løyper som skulle tilfredsstille de fleste: Med sine 1700 meter gir «Eksperten» brukbar utfordring for den kresne, selv om den ikke kommer opp mot de bratteste løypene i de store skisentrene på Østlandet (Hemsedal, Trysil, Norefjell og Hafjell/Kvitfjell). «Turisten» har 2200 meter lang, slakk og ufarlig løype for den som ikke føler seg spesielt tiltrukket av fart og spenning. For den som vi ha noe midt imellom, er «Konningen» og «Ormen Lange» (1900 og 1800 meter) et fint alternativ.

Fin terrengpark

Terrengparken i Kongsberg holder mål. Vi møter 20 år gamle Jan Roger Husby fra Tønsberg. Han har tatt bussen til Kongsberg sammen med to kamerater. De tre guttene, som kjører snøbrett, har besøkt flere skisentre, men er fornøyd med brettparken i Kongsberg. – Brettparken her er så bra som den kan bli på et skisenter av denne størrelsen, sier Husby til TV 2 Nettavisen.

Guttene skryter av halfpipen, men sier den kan være litt hard. Terrengparken har flere store hopp, og en masse rails. Den som vil leke seg litt, uten å satse liv og lemmer, kan ta «Ormen Lange». Der finnes det også en del hopp og rails underveis. Et problem i Kongsberg kan være heiskøene, mener Alexander Cederstolpe (20) fra Tønsberg. Køene var ikke noe problem den søndagen TV 2 Nettavisen var der, men det kan ha vært noe mindre tilstrømning denne helgen på grunn av OL.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kongsberg Skisenter har én moderne 4-manns stolheis, som tar deg raskt til toppen. Utover dette er det et par t-krokheiser, samt tallerkenheis. I barnebakken er det tallerkenheis. Heiskort koster 285 kroner for dagskort for voksne, 230 kroner for barn mellom 10 og 15 år, og 150 kroner for barn under 10. I barneheisen koster dagskortet 60 kroner.

Gruver i løypa

Offpiste-kjøring er ingen lur idé på Kongsberg. Ved siden av Røros, er vel Kongsberg en av landets virkelig tradisjonsrike gruvebyer. Sølvgruvene på Kongsberg ble åpnet på begynnelsen 1600-tallet, og var i drift til ut på 1800-tallet. Flere store, gapende sjakter ligger inngjerdet helt inntil løypene. For mange år siden mistet en alpinist livet da han havnet over gjerdet og falt ned i en slik sjakt under offpiste-kjøring.

HTML EMBED

På Kongsberg kan du leie det utstyret du ønsker. Ikke bare komplett slalom-, telemark eller brettutstyr, men også såkalte snowblades (korte ski) og turutstyr. Pris for komplett pakke telemark, carving/slalom eller snowboard, er 265 kroner for voksen, og 160 kroner for barn per dag. Kongsberg har egen skiinstruktør, og tilbyr nybegynnerkurs i slalom, brett, telemark og langrenn. Halvannen times kurs i ski eller brett koster ubetydelige 50 kroner.

Greit med transport

Det er mange måter å komme seg til Kongsberg på. Fra Oslo går turen via Drammen. Veien er ny, og derfor går det svært radig – cirka en time dersom det ikke er trafikk. Toget er også et alternativ. Fra Oslo går det tog hver time. Reiser du for eksempel fra Oslo klokken 08.04, er du på Kongsberg klokken 09.42. Retur fra Kongsberg går hver time fra 15.51. Bakkene er åpne til 21.00. Dermed kan du virkelig få en lang dag i bakken. Skitaxi fra stasjonen koster 30 kroner per person. Fra Asker/Bærum, Vestfold-byene og Østfold-byene, går det buss hver lørdag og søndag. Pris inklusive heiskort er fra 330 til 350 kroner. Timeekspressen kjører fra Oslo. Pris inklusive heiskort er 320 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

For deg som bor i det sentrale østlandsområdet, eller i Vestfold eller Østfold, er Kongsberg virkelig et trivelig alternativ nær deg. I en stor varmestue på tre etasjer kan du nyte varm mat og drikke. Der finnes det også oppbevaringsbokser, dersom du skulle trenge det. Det Kongsberg Skisenter derimot ikke kan tilby, er fasiliteter med overnatting nær bakken, med dertil hørende afterski. Alternativet er hotell i Kongsberg sentrum. Men Kongsberg by er sjarmerende, og har mange severdigheter for deg som kan tilbringe en helg der. Et alternativ e å la podene stå alpin, mens mor og far leier turutstyr, tar heisen opp, og går preparerte løyper innover Knutefjell til Knutehytta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag